VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Buketi za svaku priliku

Buket cvijeća koji poklanjate nekome govori umjesto vas. Njime se izražava ljubav, ushićenje, poštovanje, podrška u teškim trenucima ili jednostavno, radost življenja i ljepote. Svaki povod je dovoljno dobar da nekome poklonite cvijeće. Riječ buket je francuskog porijekla i znači sječeno - rezano cvijeće. Još stari Rimljani su pravili snopove cvijeća, a tek u 19. vijeku počelo je da se aranžira i prodaje za razne prilike.


U vrijeme romantizma poznat je buket " bidermajer ", koji se zadržao do današnjih dana i koristi se uglavnom za vjenčanja. To je buket od raznobojnog cvijeća (u početku je to bilo vještačko cvijeće), gusto poređanog, ukrašen čipkom i trakama. U drugoj polovini 19. vijeka postao je popularan buket "Viktorija" - po imenu engleske kraljice. Zajedno sa buketom "Pompadur", predstavlja kombinaciju različitog cvijeća, poređanog jedno uz drugo, pričvršćenog specijalnom žicom, obavijenog čipkom (necom) i svilenim mašnama i trakama. Ovakvi buketi su prava umjetnička djela i predstavljaju dugotrajni ukras prostoriji u koju se postave.

Posjeta porodilji: Rođenje djeteta najradosniji je trenutak u životu žene, ali i cijele porodice. Rođaci, prijatelji i poznanici treba da čestitaju iskreno i toplo. Dobro je da u prvom trenutku čestitku prati cvijeće, i to omiljeno cvijeće porodilje, ili rijetka vrsta neobičnog cvijeća. Važno je da se ovom prilikom poklanja samo rezano cvijeće i ono koje nema jak miris.

Rođendan: Ako čestitamo rođendan bliskom prijatelju ili rođaku, trudimo se da saznamo koje cvijeće on voli, pa mu to i poklanjamo. Lijepo je kada cvijeće u vama budi ljubav, raspoloženje i životnu radost. Mlađoj osobi poklanjajte pupoljke, a damama rascvjetalo cvijeće. Djeci se poklanjaju "veseli" buketi (nikako veliki), sa trakom jarke boje.

 

                                                   

Cvijeće za vjeridbu: Za ovu priliku obavezno je atraktivno, egzotično cvijeće, a nikako ne dolaze u obzir buketi nevena, hrizanteme i slično. Preporučuju se pupoljci ruža dugih stabljika, orhideje, gerberi.

Cvijeće za svadbu: U ovom slučaju je široka lepeza izbora cvijeća - od malih buketa lala do raskošnih i skupih buketa. Važno je samo da je cvijeće dobro aranžirano - sa trakama i mašnama ali i u korpicama. Najvažniji je buket koji mlada nosi na vjenčanju. On upotpunjuje toaletu i bira se sa posebnom pažnjom. Danas se uglavnom koristi tzv. "bidermajer"- buketić cvijeća sa svilenim trakama koji mlada nosi na vjenčanju u lijevoj ruci. Za ovakav buket se obično koristi bijelo cvijeće, ali i cvijeće raznih boja obavijeno tilom i svilenim trakama. Aranžeri vrtnih centara Kalia veoma su uspješni u ovom poslu i možete ih kontaktirati povodom cvjetnog uređenja vaše svečanosti.


 

                                                   
Cvijeće za Božić: Uporedo sa jelkom, praznično raspoloženje stvaraju i dekoracije od prirodnog i vještačog  cvijeća, borovih grančica, sitnih ukrasa, svijeća. Pored jelke rođaci i prijatelji čestitaju praznik i cvijećem u saksijama, gdje su posebno popularne Božićne zvijezde.

Buketi za Dan zaljubljenih: Tipičan valentinski buket su crvene ruže. Poklanjaju ih zaljubljeni muškarci, ma kog uzrasta bili. Ruže se poklanjaju i djevojkama, vjerenicama ali i suprugama. Za Dan zaljubljenih, u Americi, gdje je ovaj praznik najpopularniji, prave se specijalni aranžmani u obliku srca od bijelih, crvenih i roze ruža.

Cvijeće za 8. mart: Rezano cvijeće je najčešći poklon koji se damama daruje 8. marta. To je i praznik u čast žena koji se u većini zemalja obilježava svake godine. U zapadnom svijetu se obilježava od 20. vijeka. Tradicija je pokloniti jedan mali znak pažnje - cvijet ili buket - da se sjetimo i kažemo im koliko su nam važne i koliko ih volimo.

 

                                                   

Cvijeće za bolesnike: Cvijeće koje se nosi bolesnicima treba da djeluje optimistično i da razbije monotoniju sterilne bolesničke atmosfere. U bolesničkoj sobi ima malo mjesta za velike bukete. Dovoljan je jedan ili tri cvijeta u maloj vazi pa da atmosfera u sobi bude toplija i prijatnija. Dozvoljene su i pastelne i jake boje cvjetova.

Cvijeće za sahranu: Poštovanje prema umrlom prijatelju, kolegi ili rođaku iskazujemo svojim prisustvom njegovom ispraćaju, ali i odgovarajućim buketom cvijeća. U ovim prilikama koristi se rezano cvijeće crvene, bijele, žute, ljubičastih i drugih boja. Na sahranu se, po narodnoj tradiciji, nosi paran broj cvjetova, dok je u ostalim slučajevima neparan.

Odabrani KALIA maloprodajni objekti nude posebne pogodnosti za predstojeće praznike u februaru i martu (14. februar i 8. mart)! Posjetite nas, pa iz bogate ponude naših vrtnih centara izaberite saksijsko cvijeće, gotov cvjetni aranžman, ili dan ranije, prije važnog događaja, naručite da vam naprave buket, ikebanu ili korpu, baš onako kako ste zamislili.

I zapamtite - cvijet je poseban poklon i uvijek će imati posebno značenje.

Biljana Đaković, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Bijelo Polje

Vrtni centri KALIA

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  • Podgorica, Cijevna bb

  • Tel. 020 606 280

Pratite nas na društvenim mrežama:

Veletex doo © 2020 Sva prava zadržana.