Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Božićna zvijezda - njega i održavanje

Ni jedan drugi cvijet ne može tako lijepo da obilježi novogodišnje i božićne praznike kao Božićna zvijezda. Svoj privlačan izgled duguje astečkoj boginji kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce. Legenda kaže da je iz kapljica njene krvi izrastao vatreni cvijet okružen tamno zelenim listovima.

Božićna zvijezda je višegodišnja sobna biljka koja predstavlja i predivan ukras u enterijeru doma. Ona zahtijeva karakterističnu i dugotrajnu njegu. Idealna temperatura je 12-25°C, a optimalna temperatura za vreme cvjetanja je između 15-18°C. Jako je osjetljiva na promaju i temperaturu ispod 10°C. Za uspješan rast potrebno joj je dosta svjetlosti, ali joj ne prija direktna sunčeva svetlost jer joj se mogu oštetiti listovi. Zahtijeva visoku vlažnost vazduha pa je zato neophodno prskati svaki dan - ali samo zeleni dio biljke. Zaliva se jednom nedjeljno, kada je zemlja potpuno suva, ali ne preobilno. Prekomjerno zalivanje dovodi do truljenja korijena i opadanja listova. Vlažnost zemljišta potrebno je provjeravati svaki dan. Zalivanje se vrši tako da voda prodre do tacne na kojoj se nalazi saksija. Višak vode prosipamo. Ako se zaliva previše donji listovi će početi da žute i počeće da venu, dok će u slučaju nedostatka vode početi da opadaju. Ako želite da biljka i sledeće godine nastavi da uljepšava Vaš dom potrebno ju je prihranjivati tečnim mineralnim đubrivom shodno preporukama vašeg agronoma.

                                                                     

Božićna zvijezda je biljka kratkog dana,
a to znači da cvjeta kad je dan kraći od 12 sati. Ako se prostorija gdje je biljka smještena osvjetljava duže od 12 sati, neće iscvjetati. Prema tome, euforbiju morate držati u sobi gdje je „dan kraći”, sve dok se cvjetovi ne razviju. Dok cvjeta, treba je držati u nešto hladnijoj prostoriji na temperaturi od 12 do 14°C, jer će u toplijoj prostoriji brzo precvjetati. Traži najsvjetlije mjesto (na prozoru) i vlažan vazduh. Kad precvjeta trebalo bi sve grane skratiti na oko 10-15cm visine i biljku staviti na hladnije mesto. Najpogodnija temperatura je od 10 do 12°C. Skraćivanje biljke će podstaći pupoljke da rastu i da se razvijaju. Tada prestaje zalivanje pa biljka odbacuje lišće, što znači da nastupa mirovanje. Međutim, nakon perioda mirovanja, ova cvjetnica će biti spremna za novu sezonu ako je budete ispravno njegovali. Da bi procvjetala treba je držati u mračnoj prostoriji ili prekriti tamnim platnom, kutijom ili nekim sličnim tamnim neprozirnim materijalom, 8-16 sati, 4-8 nedjelja prije cvjetanja. Ukoliko do nje dopre i tračak svijetla narušiće proces formiranja listova. Kada procvjeta ne bi trebalo mnogo da se pomjera sa mjesta na kome se nalazi, jer može da odbaci cvjetove, čak i listove.

 U periodu od marta do polovine aprila biljku treba presaditi u malo veću saksiju. Na dno saksije, ispod zemlje, postaviti sloj glinopora ili šljunka. Ova sobna biljka se umjereno zaliva do juna, a zatim cijelog ljeta obilnije. Jednom nedeljno se prihranjuje tečnim mineralnim đubrivima. U jesen, biljku treba unositi, posebno noću kako biste spriječili da je mraz ošteti. Ovaj period je veoma nezgodan jer temperatura oscilira u toku dana. Danju biljku slobodno možete ostavljati na otvorenom prozoru ako je napolju dovoljno toplo. Kad nastupe hladniji dani, biljku unesite u topliju prostoriju, na punu svjetlost prozora.

Autor:
Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad