VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Prirodne jelke i božićne zvijezde

U susret praznicima razmišljamo i o izboru novogodišnjeg drveta. Naš predlog je da umjesto vještacke jelke odaberete prirodnu, koju poslije praznika možete presaditi u dvorište. Ukoliko posjedujete dvorište naš savjet je svakako prirodna jelka, koja će osim pravog prazničnog ukrasa u vašem domu, postati i nezaobilazni dekor vašeg dvorišta nerednih nekoliko decenija.

Vrste koje predlazemo su: picea abies, picea alba, picea omorica, picea pungens, abies alba, abies nordmanniana, a sve u nekoliko raspoloživih veličina. U vrtnim centrima KALIA možete kupiti (ili prvo naručiti) kontenjersku sadnicu jelke, koja ima dobro razvijen korijenov sistem, što dovodi do visokog procenta prijema biljke nakon sadnje. Cijene su prikladne i kreću se od 14,00 do 29,00€ zavisno od vrste i veličine.

Uslovi održavanja nakon sadnje u ovom periodu su svedeni na minimum. Nakon sadnje jelku prihranite vještačkim đubrivom za igličaste biljke (Valentin, Plantela,..). Vodite računa da prilikom ukrašavanja prirodne jelke ne oštetite, naročito njen vrh. Ukoliko se to dogodi biljka će postepeno odumirati, pa će njeno presađivanje u vaše dvoriste biti uzaludno. Jelkama ne prija duži boravak u vašem domu, jer to nijesu dobri uslovi za održavanje ovakvih vrsta biljaka. Iz tog razloga, nakon Božića, jelku treba presaditi u dvorište kako bi nastavila svoj dalji rast i razvoj u optimalnijim uslovima.

Pored Jelke, za vrijeme preznika vaš enterijer možete ukrasiti i sa Božićnim zvijezdama (Euphorbia pulcherrima, Poinsettia). Sve popularnija unazad nekoliko godina, a i kod nas široko dostupna Euphorbia pucherrima (božićna zvijezda) sa svojim intezivnim crvenim nijansama učiniće da vaš dom za vrijeme novogodišnjih i božicnih praznika izgleda lijepo i veselo. Ukoliko se dvoumite šta kupiti kao praznični poklon vašim prijateljima, preporučujemo da to bude upravo ova biljka, koju ćete naći u svim našim maloprodajnim objektima po nevjerovatno pristupačnim cijenama od 2.40 - 4.50€ (žbunaste forme) i do 9.90€ u formi mini drveta.

                                                                     

Da biste je što duže uzgajali u svom domu, neophodno je da joj odaberete mjesto koje je dovoljno osvijetljeno, gdje nema temperaturnih kolebanja i da zalivanje bude umjereno tj. da se biljka zaliva kada se supstrat prosuši. Ukoliko je previše zalivate listovi pri osnovi stabla počeće da žute i venu, dok će u slučaju nedovoljnog zalivanja početi da opadaju. Više savjeta o njezi i održavanju ove biljke pročitajte u posebnom članku Božićna zvijezda - njega i održavanje.

Srećne novogodišnje i božićne praznike želi vam Vrtni centar KALIA.

Milena Grdinić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Podgorica

Vrtni centri KALIA

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  • Podgorica, Cijevna bb

  • Tel. 020 606 280

Pratite nas na društvenim mrežama:

Veletex doo © 2020 Sva prava zadržana.