VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Godži bobice - zašto su popularne

Biljka Godži - Goji Berry - Lycium barbarum - (crveni dijamant) predstavlja jednu od najljekovitijih voćnih vrsta na svijetu. U narodu se naziva još i „srećne bobice“ – smatra se da se čovjek osjeća dobro kada ih redovno konzumira. Potiče sa Tibeta. Upotrebljava se i u medicini.

Raste kao žbunasto drvo; može narasti 2-3m u visinu. Plodovi su narandžasto crvene boje, duguljastog oblika, 1-3cm dužine; bobice sadrže oko 60 sitnih sjemenki koje zriju od jula do oktobra mjeseca. Jedu se u sirovom stanju ili osušene. Cvjeta od juna do avgusta, dok plodovi zrijevaju sukcesivno, od septembra do oktobra. Veoma je otporna biljka. Podnosi temperature preko 40°C, kao i ekstremno hladne zime, čak do -40°C. Potpuno je otporna na mraz. Takođe, dobro podnosi sušu, ali se mora obratiti pažnja na zalivanje u prvoj godini, posle sadnje. Najviše joj odgovara alkalno zemljište.

                                                                  

Sadnja se najčešće obavlja u maju mjesecu. Orezivanje se vrši u proljeće - sredinom februara i mora se veoma oprezno raditi, tako da mu se ograniči nekontrolisan rast i formirao pravilan izgled. Plodovi se beru od avgusta do oktobra. Bobice su izuzetno bogate vitaminom C. Bobice se suše; mlado lišće se bere u rano proljeće i suši se – koristi se za čaj; kora sa korijena se sakuplja u proljeće i jesen – i osušena se upotrebljava za liječenje kožnih bolesti.

Biljka Godži je izvanredan antioksidant; upotrebljava se za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva, štiti jetru i bubrege, djeluje protiv nervoze, pospješuje pamćenje, poboljšava cirkulaciju, koristi se i za popravljanje vida... ima i anti-kancerogeno dejstvo. Ne pokazuje toksičnost. Dnevna doza može da varira od 10-100gr sušenog voća. Preko 100gr se ne preporučuje.

Autor:
Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad

Vrtni centri KALIA

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  • Podgorica, Cijevna bb

  • Tel. 020 606 280

Pratite nas na društvenim mrežama:

Veletex doo © 2020 Sva prava zadržana.