Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Petunije cvjetaju cijelog ljeta

Petunija je sezonska biljka cvjetnica koja je, pored muškatle, najrasprostranjenija ljetnja biljka, posebno na balkonima kao saksijsko cvijeće, a u novije vrijeme i u vrtovima i parkovima. Ime potiče od južnoameričkog naziva za duvan – “petun” zbog velike sličnosti cvjetova. U Evropu je iz Južne Amerike prenijeta početkom 19. vijeka od kada se rado gaji na našem kontinentu.

Petunije su popularno cvijeće, najprije zbog mnoštva raznih oblika i boja cvjetova tako da uvijek privlači oduševljene poglede. Cijela biljka je ljepljiva i maljava. Kod starijih petunija stablo je pri dnu drvenasto i razgranato, najčešće poleglo, a može biti i uspravno. Lišće je naizmjenično raspoređeno i duguljasto. Cvjet je u obliku trube, zvonolik, prost, jednostavan i pun, različite boje sa ili bez mirisa. Postoje i petunije kojima je cvijet na vrhovima naboran, smežuran i duple petunije, a posljednjih godina i mini petunije koje imaju male cvjetove. Cvjetovi mogu biti u skoro svim bojama - od crvene, plave, ljubičaste, ružičaste, bijele, šarene i sa bijelim rubom ili linijama koje idu iznutra ka ivici cvijeta.

Petunije cvjetaju neprekidno od proljeća pa sve do pojave prvih mrazeva. Biljka voli sunčana mjesta i polusjenku. Traži mnogo vode i zalivanje ali ne i da joj korijen leži stalno u vodi. Kada posadite petuniju, na početku je ne treba prihranjivati 3-4 nedjelje, a nakon toga jednom nedjeljno. Kidanjem vrhova kod biljke možete je formirati i dobiti željenu visinu, a i biljka će biti gušća. Stare precvjetale cvjetove redovno treba uklanjati. Ali, nemojte ukloniti samo trubu nego cijelu peteljku na kojoj je cvijet. To se najlakše radi povlačenjem precvjetalog cvijeta sa peteljkom prema dolje.Rod petunija obuhvata oko 35 vrsta. Tri su osnovne vrste : Grandiflora, Multiflora i Surfinija.

                                                               

Petunija Grandiflora ja jedno od omiljenog cvijeća za gajenje u žardinjerama ili u saksijama. Ima dosta krupne cvjetove, valovite, nježno kudrave. Veličina cvijeta je oko 15 cm, stablo raste u visinu do 35 cm.

Petunija Multiflora je niska, zbijena mnogocvjetna vrsta koja raste do 25cm visoko. Stablo pada na zemlju i biljka je prepuna cvjetova.

Surfinija je biljka koja je, možemo reći, najpoznatija petunija kako među proizvođačima tako i među krajnjim kupcima. Predviđena je za sadnju u viseće žardinjere, izuzetno je bujnog rasta, interesantnih boja i krupnih cvjetova.

Uz dobar izbor sortimenta u vrtnim centrima KALIA, petunije će čitavo ljeto uljepšavati vaš prostor za odmor.


Autor:
Biljana Đaković, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Bijelo Polje