Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Zamija - Zamioculcas Zamiifolia

Zamija je sukulentna zimzelena biljka koja vodi porijeklo iz istočne Afrike. Listovi su tamno zelene boje, sjajni i glatki, na prvi pogled vještački. Biljka je dekorativna i često se koristi za uređenje enterijera. Zahtijeva izuzetno malo pažnje ili kako kažu - što je manje gledaš to će ona bolje rasti.

Zamija ne podnosi direktnu sunčevu svjetlost. Uspijevaju u uslovima slabije osvijetljenosti, u poluhladovini ili potpunoj hladovini sa malo dnevne svjetlosti. Najpogodnije je svijetlo mjesto, ali blago zasjenjeno, kao što je na primjer prozor na istočnoj ili zapadnoj strani. Ako je na svjetlijem mjestu njeni listovi gube tamnozelenu boju.

Optimalna temparatura za ravoj zamije je 20-25ºC. Minimalna temparatura koju podnosi je 15ºC.
Tokom cijele godine zamija može da bude u zatvorenom prostoru. Tokom ljeta može da se iznese napolje na mjesto koje je dobro zaklonjeno od sunca. Ne traži puno vode i prilično je osjetljiva na prekomjerno zalivanje. S obzirom da se u zemlji nalazi rizom u kojem biljka akumulira potrebnu količinu vode, zalivanje se vrši jednom mjesečno, nikako češće. Od viška vode njen rizom truli, a listovi žute. Između dva zalivanja zemlja treba dobro da se prosuši.

                                                     

Zemlja u koju se sadi zamija treba da bude porozna, slična onoj za kaktuse i sukulente. Uspijeva i u supstratu sa više humusa. Presađivanje se vrši kada se saksija deformiše skoro do pucanja. Razmnožava se na više načina. Prvi i najlakši je listovima. Sa grane se otkine list i jednostavno pobode u zemlju. Vremenom, list se osuši, a u zemlji se formira rizom iz kojeg se razvija nova biljka. Drugi način je dijeljenje rizoma. Treći način, koji se najmanje preporučuje je oživljavanje grana. Da bi se formirao korijen odsječenu granu je potrebno staviti u posudu sa vodom. Ovaj vid razmnožavanja ne treba praktikovati, jer grana u vodi može da istruli.

Za sve informacije o asortimanu i njezi, obratite se stručnoj službi vrtnih centara Kalia.

Autor:
Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad