Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Njega i održavanje orhideja

Orhideja predstavlja simbol ljubavi i ljepote. U poslednje vrijeme ova predivna biljka dobija na popularnosti i sve je više prisutna u našim domovima. Mnogi imaju predrasude da se radi o izrazito zahtjevnoj biljci, ali nije tako. Orhideja je uvijek lijep poklon i ukras svakog doma.

Postoji preko 30.000 vrstra orhideja. Većina kupljenih orhideja već ima cvijet – i cilj nam je da on što duže traje. Treba je ostaviti u posudi u kojoj već jeste, jer korijenu orhideje uvjek treba mali pristup zraku, kako bi bila zdrava. Najviše joj odgovara mjesto gdje nema previše sunca; da je udaljena od klime, radijatora, kamina,... Direktna sunčeva svjetlost moože je „spaliti“, dok nedostatak svjetlosti može usporiti, ii čak zaustaviti cvjetanje. Blaga, vlažna klima učiniće da što duže bude u cvijetu. Boja listova je idealan pokazatelj količine svjetlosti koju biljka dobija. Zdrava orhideja bi trebala da ima svijetlo zelene, zdrave listove. Tamno zeleno lišće pokazuje da dobija nedovoljno svjetlosti, a žućkasti da je ima previše.

Idealna temperatura za gajenje orhideja je 18-30°C. Hladnoća dovodi do opadanja listova. Temperatura, svjetlost i vlažnost su ključni faktori u razvoju orhideje. Nakon cvjetanja orhideju je potrebno orezati, zalivati i prihranjivati. Ljeti se zaliva više, a zimi manje. Ukoliko ima žute, flekave listove i ne cvjeta – potrebno ju je prihraniti. Jednom kad se navikne na mjesto koje joj odgovara, ne bi je trebalo pomjerati. Tokom ljeta kada su dani topli i suvi, vlažnost se može povećati potapanjem biljke u sud sa vodom. Veoma je bitno da nakon potapanja obratimo pažnju da na dnu saksije ne ostane voda – jer može doći do propadanja korijena.

                                                         

Takodje, bitna mjera u održavanju orhideja – jeste orošavanje – koje je potrebno obavljati svakodnevno, zavisno od temperature prostorije i godišnjeg doba (zimi je dovoljno jednom dnevno, a ljeti može više puta). Zalivanje i orošavanje nikad ne treba obavljati u kasnim popodnevnim satima – najbolje je to raditi rano ujutro (zimi jednom nedeljno, a ljeti dva puta). Izmedju dva zalivanja poželjno je da se supstrat osuši. Orhideju je potrebno presaditi u zemlju koja je namijenjena iskjučivo za orhideje. Ne presadjivati u saksiju koja je puno veća od postojeće – jer će se usporiti rast korijena. Presađivanje nikako ne obavljati kad je biljka u cvijetu! Vole da im je malo „tijesno“ u saksiji.

Nove količine raznih vrsta orhideja vrtni centri KALIA dobijaju na nedeljnom nivou. Od naših kolega dobićete sve potrebne savjete, kao i uputstva za prihranu, orezivanje i presađivaje ovih divnih biljaka.

Autor:
Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad