Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Pravo vrijeme za sadnju ruža

Jesen, tj. period kada se završava biljna vegetacija, pogodan je za sadnju svih biljnih vrsta, a posebno sadnju ruža. Vrtni centri “KALIA” su zastupnik jednog od najpoznatijih proizvođača sadnica ruža - rasadnika “Topalović” iz Lipolista (opština Šabac, Srbija) koji se ovim poslom uspješno bavi već nekoliko generacija.

Konkretno, što se tiče ruža možete pronaći: čajevke, mnogocvjetnice, penjačice, gromolike, minijaturne, polegle ruže, engleske ruže, žbunaste,ruže stablašice - stablašice kuglaste, stablašice padajuće.

Čajevke - su visine do 1 m, a najčešće između 60 i 80 cm (Marvej, Mondijal, Poker, Grand Gala, Tineke, …).
Mnogocvjetnice – visine su 40-90cm; obilno cvjetaju cijele sezone (Mona Liza, Alison, Frizija, Lili Marlen, Paganini, …).
Penjačice – visine do 4m; cvjetaju cijelu sezonu ( Don Žuan, Kazino, Parade, Kempešen, Din, …)
Grmolike – do 2m (Tekila, Karamela, Lucija,…)
Minijaturne – do 35cm; žbunastog rasta (Majdi, Oranž Juvel, Riki, …)
Polegle – rastu pokrivajući zemlju (Bazino, Kent, Svani, ...)
Engleske – odlikuju se specifičnim mirisom (Tamora, Old Port, …)
Žbunaste – rastu vrlo nisko, I široko žbunasto (Anadia, Sangrija, Siesta, …)

Više informacija o asortimanu, bojama i vrstama pogledajte na www.topalovic.rs

Ruža je drvenasta žbunasta biljka. Sve ruže, a ima ih više stotina sorti, rastu u formi niskog ili visokog žbuna - od 20cm pa do više metara. Postoje ruže koje dobro podnose zimu, one koje dobro podnose sušu, koje podnose mali alkalitet u zemljištu... Sve ove faktore treba imati u vidu kada biramo ruže koje ćemo gajiti.

                                                            


Priprema zemljišta - Ruže vole mjesto sa dosta svjetlosti, minimum 3- 4 sata dnevno, prozračno i bez vlage koja se zadržava i pogoduje razvoju gljivičnih oboljenja. One su prilagodljive i otporne na osrednje kvalitetno zemljište. Ipak, da biste imali lijepo odgajenu ružu koja će cvjetati tokom cijele sezone, prije sadnje pripremite zemljište. Ako je zemljište vodno - sprovedite drenažu tako što ćete prokopati kanale za odvođenje vode. Glinovito zemljište, ilovaču ili pjeskovito zemljište pomiješajte sa humusnim ili kompostnim kako biste poboljšali mineralni sastav. Takođe, ruže nikada ne bi trebalo saditi na mjesto gdje su do tada bile ruže.

Rastojanje sadnje:
Čajevke: 40/50cm; ako ih sadimo u više redova primjenjuje se cik- cak sadnja, takođe na 40cm.
Mnogocvjetnice: 30- 40cm; za fomiranje cvjetne grede sadi se 9 sadnica na m2
Minijaturne: 25- 30cm; za fomiranje cvijetne grede sadi se 12 sadnica na m2
Penjačice: 100- 200cm
Grmolike: 80-100cm
Polegle: 3-5/ m2
Ruže stablašice: sade se najčešće pojedinačno, ili na rastojanju koje vama odgovara.

Sadnja ruža – Ruže nisu veliki probirači u pogledu zemljišta, što ne znači da o njemu ne treba voditi računa. Lijepe i zdrave ruže mogu obilno cvjetati i biti zdrave samo na dobro pripremljenom zemljištu. Ružama najviše odgovaraju otvorena, sunčana do polusjenovita i od vjetra zaštićena mjesta. Ne podnose zasjenu, kao ni visok nivo podzemnih voda. Najbolje je sa pripremom zemljišta početi već krajem ljeta ili rano u jesen, na taj način što će se zemljište dobro i duboko prekopati uz dodatak stajskog đubriva i mineralnog fosfornog kalijumovog đubriva. Đubriva se postupak sadnje ruzadodaju kao „rezerva“ hrane u zemljištu bez obzira na njegovu plodnost. Umjesto gore navedenih đubriva, može se upotrjebiti kompleksno mineralno đubrivo 15:15:15. Neposredno pred sadnju ruža, zemljište treba fino isitniti i poravnati. Nije dozvoljeno nikakvo dodavanje đubriva neposredno u rupu pri sadnji jer to može izazvati truljenje korijena (od stajnjaka) ili ožegotine korijena (od prevelike koncetracije mineralnog đubriva).

Pripema sadnica – se sastoji iz orezivanja korijena i nadzemnog dijela (izbojaka). Pri pripremi korijena odrstranjuju se sve oboljele žile, oštećene se prekraćuju do zdravog dijela, a zdrave se skraćuju na 15-20cm dužine. Nadzemni dio, pri jesenjoj sadnji, orezuje se vrlo malo, a glavno orezivanje se obavlja u proljeće.

Vrijeme i tehnika sadnje ruža – ruže se mogu saditi samo za vrijeme mirovanja vegetacije, i to najbolje u jesen po prestanku vegetacije ili u proljeće čim prodju prvi mrazevi. Kasniju sadnju treba izbjegavati. Sadnice ruža se sade u unaprijed iskopane rupe (40x40), na čijem se dnu prethodno napravi mala humka od sitne rastresite zemlje. Korijen sadnice se postavlja na humku tako da glavne žile leže na površini humke. Ako je ruža nepripremljena, skratiti korijen na 25cm, odstraniti sasušene i oštećene grane. Biljku spustiti u zemlju, raširiti korijen, zatrpati zemljom i kada je jama ispunjena blizu vrha, obilno zaliti. Dodati preostalu zemlju. Bez obzira na stanje vlažnosti zemljišta, posle sadnje treba izvršiti obilno zalivanje. Posle upijanja vode, ostatak zemlje se pažljivo zagrće oko nadzemnog dijela biljke. U proljeće zasađene biljke takođe treba zagrnuti ali nešto slabije. Ruže zasađene u jesen treba odgrnuti u proljeće prilikom okopavanja (od sredine marta do kraja aprila), dok se sadnice zasađene u proljeće odgrću 20 do 30 dana nakon sadnje.

Sadnja stablašica - Sadnja ruža stablašica se odvija kao i sadnja svih drugih ruža. Specifičnost je u tome što je prilikom sadnje potrebno postaviti pritku za koju će se ruža stablašica na nekoliko nivoa blago privezati. Tokom zime ovu ružu je potrebno zašitititi tako što će se krošnja prekriti agrilom ili jutanom kesom.Sadnja stablasica

Prihranjivanje ruža – kao i sve druge biljke, i ruže za svoj razvoj traže dovoljno hranljivih materija. Prilikom prihranjivanja treba voditi računa jer pretjerane količine hranljivih materija dovode do velike bujnosti. S obzirom da se prije sadnje dodaju organsko i mineralno đubrivo – to je dovoljno za sledeće dvije godine. U slučaju da je zemljište pjeskovito i siromašno, posle kretanja ruža (u maju), prije navodnjavanja treba im dodati azot u formi UREA il i nekog sličnog đubriva. Sredinom jula treba obaviti jedno prskanje lišća adekvatnim folijarnim đubrivom.Za prihranjivanje se mogu primjenjivati i kompleksna lako rastvorljiva mineralana đubriva sa više azota, npr. YARA 23:7:7.

Autor:
Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad