Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Septembar je pravo vrijeme za...

Ako želite da formirate baštu ili da promijenite njen izgled - septembar je pravo vrijeme za to. A ako već imate svoj mali vrt, provjerite stanje Vaših biljaka u njemu. One koje su u lošem stanju, dotrajale ili Vam se prosto više ne dopadaju zamijenite novim biljkama. Bilo da se radi o zamjeni ili o formiranju novog vrta, možete početi sa planiranjem rasporeda i sadnjom zimzelenih biljaka. Pravi je trenutak da odete do nekog od Vrtnih centara KALIA i da na vrijeme izvršite rezervaciju, pogotovo ako se radi o većem broju biljaka.

Travnjake, žive ograde, ruže, sezonske cvjetnice prihranite još jednom u prvoj polovini septembra. Rjeđe zalivajte, a prije svakog zalivanja provjerite vlažnost zemljišta bilo da se radi o biljkama u bašti ili onim u saksiji. Izuzetak čine perene kao što su hrizanteme, u narodu poznate kao jesenje ruže (jesenčice), koje se spremaju za cvjetanje sve do prvih mrazeva. Njih obavezno prihranjujte jednom u 10 dana, uklanjajte korov i obilno zalivajte u toku cvjetanja.

Travnjak možete da formirate u toku čitave godine - ali je jesen ipak najbolje vrijeme za to. Zemlja je još uvijek topla i travna smjesa će se lakse ukorijeniti. "Semenarna" Ljubljana ima veliki izbor sjemena trava različite namjene - sjenovite ili osunčane površine - Oaza, Bled, Noblese, Osoja, Roznik, kao i Valentin - Shadow, Sport, Classic. Za pravilan izbor travne mješavine, konsultujte stručno osoblje naših vrtnih centara.  Ako već imate travnjak, pokosite ga, očistite od korova i izvršite aeraciju grabuljanjem ili aeratorom. Zemlja će biti rastresitija, a trava će brže i bolje rasti naredne sezone. Na ogoljenim mjestima u travnjaku možete izvršiti dosijavanje. "Semenarna" ima posebnu brzorastuću travnu smjesu- za dosijavanje - "Pika".

                                                             

Živu ogradu takođe možete orezati ako ima potrebe, redovno uklanjajte korov i opalo lišće. Ruže tokom septembra samo blago orežite da ih loše vrijeme ne ošteti jer se glavno orezivanje vrši u proljeće. Takođe prorijedite zalivanje i odstranjujte redovno opalo lišće i precvjetale cvjetove.

Krajem septembra uklonite sezonske jednogodišnje cvjetnice. To je istovremeno trenutak kad možete početi sa sadnjom jesenjih lukovica. "Valentin" ima širok asortiman lukovica koji možete pronaći u našim Vrtnim centrima - lala, krokusa, narcisa, zumbula... U rano proljeće ćete imati raskošnu baštu punu živih boja i mirisa.  Sobne biljke koje su do sad bile napolju takođe unesite unutra i prorijedite zalivanje i prihranu.

Najvažnija stvar i najveće uživanje je svakako da brižljivo isplanirate izgled vaše bašte u zavisnosti od klimatskih uslova, površine sa kojom raspolažete, položaja terena i konačno - Vaših želja. Za sve nedoumice, savjete i pomoć, kontaktirajte bilo koji vrtni centar KALIA.

Autor:

Rada Radošević, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Pljevlja