Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Aranžiranje rezanog cvijeća

 Aranžiranje cvijeća je živa, veoma dinamična umjetnička forma sa vjekovnom tradicijom, koja zahtijeva pažnju i proučavanje. Savjeti se daju za boju, ravnotežu, količinu i omjer. Ravnoteža cvjetnog aranžmana je vrlo važna, kako fizička tako i vizuelna.

Kvalitetnom aranžmanu moramo prvo osigurati fizičku stabilnost, a to uključuje poznavanje mehanike aranžmana, vrste, veličine i količine materijala koji se koristi. Postizanje vizuelne ravnoteže aranžmana uključuje mjeru, proporcionalnost, boje kao i stvaranje centralne ili žarišne tačke u cvjetnom aranžmanu. Centralna ili žarišna tačka je mjesto u aranžmanu koje će nam prvo prirodno privući oko i vizuelno će nam izgledati kao da cijeli aranžman izvire upravo iz tog mjesta, tako da bas tu treba koncentrisati najjače boje, a oko njih blaže i svjetlije boje i oblike.Mjera je takođe vrlo važna stavka kod planiranja cvjetnog aranžmana. Da bismo napravili aranžman ugodan za oko, veličine cvjetnih vrsta koje se koriste u istom cvjetnom aranžmanu ne bi smjele biti radikalno različite.

                                                               

Kada govorimo o boji, način na koji se koristi može biti od presudnog značaja za uspješnost istog. Uopšteno govoreći, što je boja svjetlija, jarkija i toplija to će više dominirati u cvietnom aranžmanu. S druge strane, što je boja tamnija to će se vizuelno više uvlačiti u aranžman. Ako želimo životnom prostoru dodati boju, vedrinu, eleganciju i stil – jednostavno unesimo cvijeće i tako pojačajmo pozitivnu energiju, toleranciju i smirenost. Cvjetni aranžman ne smije da dominira već da uljepša i oplemeni opštu koncepciju i da postane dio enterijera.

Međutim, na kraju zapamtite da je odluka o veličini, proporciji i bojama cvjetnog aranžmana stvar ličnog ukusa tako da će se razlikovati od osobe do osobe. Stoga, sugerišemo da treba da razvijete svoje vlastite kritičke sposobnosti u ovom području, a vrtni centri KALIA Vam stoje na raspolaganju za sve Vaše “cvjetne” želje.


Autor:
Elma Lucević, dipl.ing.agronomije
Cvjetni centar KALIA Podgorica