Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Savjeti za kupovinu ukrasnih biljaka

Osnova uspješne njege biljaka nalazi se u samoj kupovini. Ukoliko vodite računa o nekoliko jednostavnih pravila imaćete sporije ali utoliko duže zadovoljstvo sa vašim novim biljnim sustanarom. Obraćajući pažnju na određene karakteristike vašeg stambenog ili baštenskog ambijenta kao što su mjesto, osvjetljenost i temperatura, osiguravate sebi pravilan izbor biljnog materijala.

Osim bogatog izbora cvijeća, u vrtnim centrima KALIA dobićete i stručne i pouzdane savjete za njihovu kupovinu.
Pri kupovini sobnih biljaka, najbitnije je da istu odaberete prema uslovima koje joj možete obezbijediti. Ako niste sigurni u pogledu osnovnih uslova za gajenje cvijeća, potreban vam je savjet naših stručnjaka. Čest je slučaj da se upustvo za njegu nalazi na maloj etiketi u saksiji u kojoj je biljka smještena. Najveći broj biljnih vrsta voli dobro osvijetljene i tople prostorije bez promaje i ujednačene temperature i vlažnosti. Naravno, postoje i one kojima nije potrebno previše svjetlosti, već više vole polu sjenku i polu mrak. Tropskim vrtama ne smeta povećana temperatura u prostoriji tokom ljeta, ali tokom zime se mora voditi računa da temperatura ne pada ispod 16 stepeni Celzijusa. Povodom zahtjeva u pogledu vlažnosti, imajte u vidu da stanovi sa centralnim grijanjem imaju jako suv vazduh, pa se može desiti da se krajevi listova suše, ili da biljne vrste kojima podoguje visoka vlažnost (npr. paprat) potpuno propadaju. Vlažnost vazduha se do određene mjere može nadomjestiti orošavanjem (prskanjem) listova biljke. Dobra, njegovana biljka prepoznaje se po jedrom habitusu. Dugi, tanki izdanci, najčešće znače da je biljka bila zatvorena na mjestu na kome nije bilo dovoljno svjetlosti.

Uvijek se isplati i baciti jedan ispitivački pogled i na saksiju. U premalim posudama njega biljaka je gotovo sasvim otežana, počev od zalivanja do đubrenja. Zemlja mora biti dobro snadbjevena vodom, ali ne i previše, jer većina biljaka podnosi onoliko vlage koliko je potrebno da je sačuva od isušivanja. Ako ste kupili biljku, transportujte je kući vodeći računa o neophodnim mjerama opreza. Duži boravak na suncu, kao i hladnoća i promaja mogu ozbiljno naškoditi biljci.

                                                            

Prilikom odabira biljaka za vašu baštu pametno je napraviti plan sadnje da biste obezbijedili odgovarajuće uslove i prostor za odabranu biljnu vrstu. Pri kupovini drveća bitno je da je stablo pravo i da je krošnja pravilno formirana. Obratite pažnju na količinu vode koju možete da obezbijedite biljkama. U slučaju da je ta količina manja nego propisana odlučite se za biljke otporne na sušu. Prilikom izbora biljke morate voditi računa i o temperaturi. Najbolje je odabrati biljku koja vodi porijeklo iz sličnih klimatskih područja. Neke biljke zahtijevaju kisjelo zemljište npr. azalea, rhododendron i sl. Takvim biljkama je i to moguće obezbijediti dodavanjem kisjelog humusa u jamu ili saksiju prilikom sadnje (npr. specijalni Klasman Rhododendron supstrat koji možete naći u svim Kalijama) . Za sadnju na nagibima odaberite biljke koje će imati i ulogu da pruže zaštitu od erozije.

OPREZ - OTROVNE BILJKE! Mozda zvuči pomalo dramatično govoriti o otrovnim biljkama ali činjenica je da neke vrste sadrže materije koje mogu izazvati alergijsku reakciju ili trovanje kod ljudi i životinja. Takve biljke preporučljivo je držati van domašaja djece.

Sve u svemu, savjetujemo Vam da odabir biljnog materijala vršite u skladu sa mogućnostima njegovog održavanja i stojimo na raspolaganju za sva pitanja koja možete imati.

Autor:
Lidija Perutović
Vrtni centar KALIA Bar