Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Kako uspješno uzgajati božur

Božur spada u grupu višegodišnjih grmolikih biljaka, pripada porodici Paeoniaceae. Porijeklo, ove od davnina poznate cvjetnice, potiče iz Kine.

Postoji preko 30 vrsta božura. Uspješno se gaji kao saksijska biljka, a u zadnjem periodu sve više ima upotrebu kao rezani cvijet. Grmoliki božur može da naraste od 70cm do 1m, u zavisnosti od sortimenta i uslova gajenja. U rano proljeće, iz zemlje izbijaju tamnocrveni izboji, koji ubrzo formiraju grmoliki žbun, tamnozelenih listova koji ostaju zeleni do kasno u jesen. Božuri su prepoznatljivi po intezivnom mirisu, stoga isti ima veliku primjenu u industriji parfema.

                                                                         

Cvjetanje: U zavisnosti od sorte cvijeta, božuri uglavnom cvjetaju od polovine maja do polovine juna. Boja cvijeta može biti različita; bijela, crvena, preko svih nijansi roze. Veličina cvijeta može biti i do 25cm, što objašnjava sve veću upotrebu u proizvodnji rezanog cvijeća.

Zemljište: Ova jako interesantna cvjetnica zahtijeva plodno, drenirano zemljište, obogaćeno organskom materijom. Ukoliko pak zemljište nema dovoljno hranljivih materija, isto možete prihraniti Plantellinim gnojivom Organik, koje možete naći u svim našim maloprodajnim radnjama širom Crne Gore.                                      

Uslovi gajenja: Božur se uspješno može gajiti na direktnom suncu, ali uspijeva i u polusjenovitim mjestima zaštićenim od vjetra. Spada u grupu jako otpornih biljaka na niske temperature, stoga se ova simbolična cvjetnica uspješno gaji kako u mediteranskim, tako i u kontinentalnim uslovima našeg podneblja. Božur ima korijen u vidu krtole (gomolja), što ga odmah svrstava u grupu biljaka koje su osjetljive na trulež u korijenu usled viška vode u istom, stoga božur treba umjereno zalivati.                                                        

                                                                        

Razmnožavanje: Božur je osjetljiv prilikom raznožavanja koje se obavlja u jesen. Razmnožavanje se obavlja kalemljenjem, reznicama i diobom bokora.

Ukoliko vaš balkon ili pak dvorište ne krasi ova cvjetnica, istu možete naći u našim Vrtnim centrima, u različitim veličinama i bojama. Takodje ukoliko želite  simboličan buket od božura, isti možete dobiti u našim cvjećarama širom Crne Gore po jako povoljnim cijenama.

Milica Peruničić