Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Kako pravilno gajiti kaktuse

Kaktus (Cactaceae) sukulenta ili bodljikava ukrasna biljka koja skladišti vodu u svojim stabiljkama i tako opstaje tokom sušnih perioda. Cactaceae broji preko hiljadu vrsta poznatih kaktusa.

Veoma otporna i zahvalna biljka za održavanje koja je sve više prisutna u našim domovima. Cvjeta jednom godišnje veoma kratko, svega par dana. Poznato je da kaktusi ne vole mnogo vlage i usled povećane koncentracije vlage dolazi do trulenja samog korijena, koji se nalazi neposredno ispod površine supstrata, radi lakseg upijanja vode, odnosno vlage.Veličina i oblik kaktusa uglavnom zavise od uslova u kojima se gaji. Svima je poznato da su to pustinjske biljke. koje u idealnim uslovima mogu porasti i do par metara. Kod nas se uglavnom gaje kao ukrasne saksijske biljke i na osnovu toga treba voditi računa o svjetlosti.Treba ih drzati na osvijetljenom mjestu, najbolje pored prozora s južne strane i tako im obezbijediti dovoljnu količinu svjetlosti.

 

                                                                                     

U toplim ljetnim danima kada su napolju mogu porasti i do par centimetara što je jako bitno za ovu spororastuću biljku .Zimi ne sme biti u pretoploj prostoriji, jer će nastaviti rast usled kojeg će se iscrpjeti i vjerovatno neće cvjetati. Zalivanje kaktusa u ljetnim  danima može biti i do dva puta nedeljno, voditi računa da između svakog zalivanja supstrat bude suv. Dok u zimskom periodu ili u periodu mirovanja svesti zalivanje na minimum, odnosno ređe na nekih dvadesetak dana. Prilikom zalivanja ili orošavanja strogo voditi računa da se to radi ujutru ili uveče, kako bi se izbjegle ožegotine na samoj biljci usled jakog sunca.

                                                                                    

U proljece na stablu kaktusa se mogu pojaviti novi izdanci, koje možete pazljivo skinuti i presaditi u drugu saksiju ili ostaviti da rastu zajedno. U tom periodu biljku treba prihranjivati češce azotnim i fosfornim đubrivom do završetka cvjetanja. U zimskom periodu đubrenje nije potrebno, jer je biljka u fazi mirovanja. Prilikom presađivanja kaktusa odaberite supstrat za kaktuse, koji možete kupiti u svim bolje snadbjevenim cvjecarama,ili čak sami napraviti miješanjem treseta, baštenske zemlje i sitnog pijeska. Kaktus možete presaditi svake druge godine, tako što ćete zamijeniti istrošeni supstrat i pruziti biljci neophodne hranljive materije za rast i bolje napredovanje. Obavezno na dno saksije dodati drenazni sloj, koji ima ulogu da primi svu suvišnu vodu i da ne dozvoli zadrzavanje iste oko korijena biljke. Dakle, drenažni sloj ima veoma važnu i visoku ulogu.Veličinu saksije treba prilagoditi veličini biljke, tako da na primjer za loptaste kaktuse treba odabrati pliće saksije, pošto njima ne treba mnogo prostora za korijen. Dok stubaste kaktuse sadimo u saksije čiji je precnik jednak polovini visine kaktusa.

 

Darko Bajić

Vrtni centar KALIA Bar