Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Njegovanje sobnih biljaka u periodu zime

Njega sobnih biljaka zimi je nešto zahtjevnija u odnosu na druge periode godine. Ovo se pogotovo odnosi na biljke koje su donedavno bile na našim terasama, balkonima kao i na biljke koje vode porijeklo iz tropskih krajeva.

Ove biljke, naviknute na određene temperaturne uslove, relativnu vlažnost vazduha i osvjetljenost sada treba da se prilagode novonastalim uslovima (suvljem vazduhu, višim temperaturama, kao i nižem intezitetu svjetlosti). Usled ovih novonastalih uslova, većina biljaka preživljava stres zbog kog se moze desiti da biljka odbaci jedan dio listova, da vrhovi listova dobiju žuto-braon boju, izgube tonus i slično.

                                                                       

Da bi smo izbjegli ili ublazili ove simptome predlažemo sledeće:

- biljke krupnih glatkih listova očistiti vlažnom pamučnom krpom (filadendron, fikus elastika, fikus lirata, anturium, kroton...), a sa sitnim listovima istuširati vodom sobne temperature (šeflera, fikus bendzamin, dracene, palme...). Izuzetak čine biljke čiji su listovi prekriveni dlačicama (afrička ljubičica, gloksinia, ginura, neke kalatee...). Ovo je obavezno uraditi da bi biljke u uslovima slabije osvjetljenosti mogle nesmetano obavljati proces fotosinteze i transpiracije (disanja).

- grupisati biljke sličnih potreba prema temperaturnim uslovima, uslovima vlage i osvjetljenosti. Npr. cvjetnice i biljke koje traze više svjetlosti staviti blize prozoru po mogućnosti južne i jugozapadne orjentacije. Dok sukulente, kaktuse, zamije... mogu biti na manje osvjetljenom mjestu.

Najpovoljnija relativna vlažnost vazduha za većinu biljaka je izmedju 40-50%, što u uslovima intezivnog grijanja prostorija tokom zimskih mjeseci nije lako održati. Da bi smo to postigli biljke treba svakodnevno orošavati (osim biljaka čiji su listovi pokriveni dlačicama). Ako imate više biljaka grupisite ih tako da one same kroz proces transpiracije održavaju potrebni nivo vlage u vazduhu. Biljke ne držite u neposrednoj blizni izvora toplote (grijalice, radijatore i klime). Biljke koje zahtjevaju veću vazdušnu vlagu (orhideje, paprati, palme...) mozete staviti na podmetače ispunjene vodom u koje stavite ukrasne kamenčiće i slicno, tako da sama saksija ne dodiruje vodu.

                                                                                                    

Što se tiče temperature za većinu sobnih biljaka idealna je od 15-20°C (npr. kraljevska begonija, ljubičice, palme, filedendroni, fikusi, dracene, difembahije zahtjevaju temperaturu od 20-ak °C.; nešto nižu temperaturu od 13-15 °C zahtjevaju ciklama, azalea, amarilis, primula...; sukulenti i kaktusi temperaturu od 5-15 °C; dok hrizanteme i citrusi u saksijama 5-10°C ). Prihrana i zalivanje su nesto oskudniji u ovom periodu. Izuzetak čine zimske cvjetnice (božicna zvjezda, šlumbergera, ciklama...), sve ostale biljke prihranjujemo jedanput mjesecno ili uopste ne prihranjujemo. Često se dešava, da biljke u toku zimskih mjeseci napadnu gljive truležnice, što je obicno rezultat prezalivanja. Da bismo to izbjegli obavezno prije zalivanja treba provjeriti vlažnost zemljišta u saksiji na dubini od 2-3cm jer nas izgled površinskog sloja može zavarati. Biljke treba radovno pregledati, da bi se na vrijeme otkrilo prisustvo eventualnih izazivača bolesti i štetocina ( gljive prouzrokovači pepelnice trulezi, rđe kao i razne vrste vaši, tripsa i crvenog pauka). U našim vrtnim centrima sirom Crne Gore mozete pronaci sve vrste prihrana, sredstava za zaštitu, kao i stručne savjete nasih inžinjera.

Nemanja Vujačić, dipl.ing.agronomije