Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Bonsai - Umjetnost u botanici

Bonsai – umjetnost gajenja i oblikovanja  malog drveća u posudama, do skora ne tako poznata u našim krajevima, počinje da stiče sve veću popularnost.

Bonsai je u osnovi japanska riječ, ali ima kineske korijene. Doslovno znači uzgoj stabla u plitkoj posudi. Bonsai nije specijalna vrsta biljke koja raste kao patuljasto drvo. On se ne sije već “vaja”. To je skulptura oblikovana iz živog materijala, minijaturna biljka koja izgleda kao odraslo drvo u umanjenoj verziji. Samo drvo je dio cjelokupne kompozicije, drugi element je saksija ili posuda. Drvo i posuda moraju se dopunjavati po obliku, veličini i boji. Ljepota zrelog bonsai drveta se sastoji u harmoniji koju čini drvo i posuda u kojoj se ono nalazi. Na kineskom “pun sai” u japanskom se pretvorio u “bonsai” izraz koji se danas koristi gotovo u cijelom svijetu. Riječ je složena iz “bon” – poslužavnik,plitka posuda, zdjelica, i “sai” – uzgajati biljku, u slobodnom prevodu upravo “biljka u plitkoj  posudi”. Ova umjetnost je stara više od 1500 godina. Prvi put se pominje u Kini  i tu se intenzivno razvija. Negdje u sedmom vijeku postaje poznata i u Japanu. Poznati majstori minijaturizacije, Japanci su vještinu gajenja malog drveća u plitkim posudama doveli do savršenstva. U Evropi se prvi put pojavljuje na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900-te godine, a veći zamah u Americi doživljava tek poslije II svjetskog rata. Danas je bonsai kao hobi i kao umjetnost prisutan u cijelom svijetu.

                                                         

Za njegovo oblikovanje i uzgoj je potrebno mnogo više od same hortikulturne vještine. Veći je naglasak na samim umjetničkim sklonostima samog uzgajivača. U centru uzgajanja bonsai je uspostavljanje ravnoteže između čovjeka i prirode. Uzgajivač se posvećuje bonsaima, njeguje u sebi kreativnost, pa svake godine ispočetka proživljava kroz njih ritam smjene godišnjih doba. Sam uzgoj zahtijeva njegu i posvećenost, a kao nagradu donosi mirnoću uma, osjećaj osvježenja i unutrašnju smirenost. Bonsai se može razvijati iz sjemena, ili oblikovanjem i sječenjem mladog drveta, ali i od prirodno nedoraslog drveta presađenog u saksiju. Da bi ostao mali i dobio željeni oblik bonsai se oblikuje rezanjem grančica i korijenja, periodičnim presađivanjem, kao i povezivanjem (žicom) grančica sa stablom. Bonsai je, primarno, umjetničko djelo koje je stvorio čovjek, uz stručnu brigu i manipulaciju s prirodnim biljnim materijalom. On je iznad svega slika ili iluzija pravog drveta. Za razliku od slikarstva gdje je djelo moguće završiti, u bonsaiju remek-djelo nikad nije potpuno završeno, ono je trajno dinamičan proces.

                                                        

Uz malo truda i pravilne njege, bilo koja biljka sa čvrstim stablom može se uzgajati kao bonsai. Ovakva stabla se razvijaju kao i svaka druga u prirodi, ali se određenim postupcima obuzdava rast i programiranjem razvoja usmjerava ka željenom obliku. Zbog svoje velike sposobnosti adaptacije, najčešće se uzgajaju sljedeće vrste drveća  i grmlja: bor, čempres, kamelija, azaleja, nar, fikus (mediteranski i tropski), kedar, javor, hrast, kesten, višnja, šljiva. Vještina bonsai se povezuje sa idejom budizma (održavanje harmonije između čovjeka,duše i prirode), a danas ona predstavlja rasprostranjen hobi koji pomaže ljudima da se opuste i duboko povežu sa prirodom i njenim ljepotama.

Biljana Đaković, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Bijelo Polje