Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Sadnja jesenjeg cvijeća

Požuteli  listovi i uvenuli cvjetovi u vrtu prvi su znaci početka jeseni. Završena je vegetacija cvjetnica. Još samo hrizanteme cvjetaju. Vrijeme je za sve one poslove koji se ne mogu odlagati za proljeće.

Sada  treba misliti na izgled cvjetne bašte ili balkona u sljedećoj godini, jer mnoge cvjetne vrste sade se upravo u ovo vrijeme, prezimljavaju i već u rano proljeće cvjetaju. Zbog toga u oktobru i novembru u vrtu ima najviše posla.
Lukovice. Sada je pravo vrijeme za sadnju lukovica lala, zumbula, narcisa, krokusa, ukrasnih lukova i drugih. Mogu se saditi pojedinačno, a da bi se postigao najbolji efekat treba ih saditi u većim grupama. Spadaju u vrste koje se lako uzgajaju, lako se prilagođavaju novoj sredini, a kada ih jednom posadimo  pojavljivaće se iznova, godinama bez posebne njege. Mjesta na kojima se sade lukovice u bašti nijesu ograničena. Većini lukovica odgovaraju sunčane pozicije i rastresito tle sa dobrom drenažom, kako ne bi  istrulile. Lukovice bi trbalo saditi na dubinu koja je dvostruko veća od njihovog prečnika. Ako se sade previše duboko  biljka neće uspjeti da izbije iz zemlje.One se mogu gajiti i u saksijama. Prilikom kupovine obratiti pažnju na izbor vrsta i sorti. Lukovice ne smiju da budu oštećene ili proklijale, trebalo bi da budu čvrste i sočne. Obično je na ambalaži označeno vrijeme cvjetanja( rane i kasne sorte).

                                                        

Ruže. Sezona ruža, u stvari, počinje na jesen. Jedna od najvažnijih prednosti  jesenje sadnje jeste to što ruže sada imaju još uvijek vremena da se dobro ukorijene prije ljetnjih vrućina. To je velika odskočna daska za dobar rast i razvoj, za razliku od onih koje se sade na proljeće.                                                     
Jesenja sadnja mora biti što ranija, kako bi se nakon sadnje, do zime, obezbijedilo ponovno ukorjenjivanje sadnica, što je preduslov za uspješan razvoj u narednoj godini. To je vrijeme od sredine oktobra do kraja novembra. U momentu sadnje sadnice treba da su završile sa vegetacijom i da su odbacile lišće, a izbojci da su sazreli i dovoljno odrvenjeli. U jesen su uslovi za obradu i pripremu zamljišta bolji. Zemlja je po pravilu suvlja, lakše se obrađuje, a nakon sadnje ravnomjerno se sliježe oko žila, dok jesenje kiše obezbjeđuju potrebnu vlagu. Zbog kasnijeg kretanja vegetacije pri proljećnoj sadnji ruža u brdovitim i planinskim krajevima, gdje su zime suve i oštre, šteta od golomrazica i izmrzavanja neće biti. Pored pravilno odabranog termina sadnje, prijem i dalji razvoj sadnica u velikoj mjeri zavisiće od vremenskih prilika.  Ako je vrijeme toplo i suvo, procenat prijema u jesenjoj sadnji biće veći, a ako je jesen hladna i vlažna ,prijem će biti lošiji, Isto ali obrnuto pravilo važi za proljećnu sadnju.


                                                       


Naravno, i u jesenjoj i u proljećnoj sadnji, obavezno je nakon sadnje obavezno zaliti svaku sadnicu ponaosob, dok agrotehnika mora biti kompletna i maksimalna u svim fazama sadnje i održavanja počevši od kopanja, orezivanja sadnica, sadnje, zalivanja, zagrtanja, okopavanja i sličnih postupaka, a sadni materijal da je pri tom kvalitetan i do sadnje dobro očuvan. U oktobru i novembru se sadi i dvogodišnje cvijeće i to kao formiran rasad otporan na zimu. Najčešće vrste su dan i noć (viola) ,bijela rada, turski karanfil i sl. Poslije sadnje biljke obavezno dobro zaliti. Zahvaljujući uspješnim kombinacijama boja, početkom iduće cvjetne sezone vaš vrt će izgledati fascinantno.

Biljana Đaković, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Bijelo Polje