Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Ruže puzavice

Vjerovatno ste u svakodnevnoj prilici da vidite savršena dvorišta ili balkone prekrivene brojnim ružama različitih boja. Uglavnom je riječ o puzavicama koje dostižu visinu od 3m do 8m, u zavisnosti od sorte, i u velikoj mjeri od uslova gajenja.

Ruže puzavice su idealan izbor ukoliko želite da vaše dvorište krase cvjetne pergole, lukovi ili pak stubovi obavijeni ovom jako interesantnom cvjetnicom. Ruže uspijevaju kako u kontinentalnim, tako i u mediteranskim uslovima naše klime, stoga se mogu uspješno gajiti u svim krajevima Crne Gore. Postoje različite vrste ruža puzavica, a dijele se na osnovu perioda cvjetanja i to:
-ruže koje cvjetaju u periodu maj - novembar
-ruže koje stalno posjeduju cvijet - stalnocvjetajuće

Boja i veličina cvijeta može biti različita u zavisnosti od sorte. Ono što izdvaja ove ruže od ostalih jeste njihov intezivan miris, stoga ukoliko želite da imate mirisan balkon ili pak dvorište, ove ruže su pravi izbor za vas.

                                                              

Sadnja: Ukoliko nemate dvorište i želite ih gajiti na terasi trebate obezbijediti saksiju većeg prečnika, najmanje 40cm, iz razloga što puzavice imaju širok korjenov sistem, pa će u suprotnom, biljka vidno zaostajati u napretku.  Osim toga, prilikom sadnje ruže, potrebno je obezbijediti dobru drenažu. Ako imate dvorište i zelite da formirate luk, pergolu ili ogradu od puzavica, potrebno je  obezbijediti neophodan prostor za rast i dalje formiranje. Ruže se sade na razmaku od 1m do 2m, u zavisnosti od sorte.

Njega: Ruže nisu zahtjevne prema zemljištu, uglavnom uspijevaju na pjeskovitom, ocjeditom, dobro dreniranom tlu, neutralne pH reakcije. Puzavice traže dosta svjetlosti, stoga ih treba istaknuti na najsvjetlijim mjestima u dvorištu ili terasi. Ukoliko pak nemaju dovoljno svjetlosti, njihovi izdanci će rasti u potrazi za suncem, a na krajevima izdanaka će cvjetati, dok će veći "donji" dio ruže biti bez cvjetova. Zalivanje ne mora biti često, ali mora biti obilno, takođe potrebno je izbjegavati prskanje listova, zbog osjetljivosti na pepelnicu.

                                                               

Rezidba: Prije same sadnje, treba obezbijediti čvrstu konstrukciju, na kojoj će se usmjeravati  dalji rast puzavice. Prve tri godine ruže se ne orezuju, već se usmjerava njihov samostalan rast i to uvijek vodoravno. Tek nakon treće godine, u proljeće se vrši orezivanje, gdje se ostavljaju dvije do tri jake grane, a ostale skraćuju ili odstranjuju, zatim se rezidba obavlja redovno svake godine.

Prihrana i hemijski tretman: Poslije rezidbe, potrebno je biljku okopati, očistiti od korova i prihraniti. Ukoliko ih gajite u saksijama, prihranjivanje je potrebno češće obavljati, i to se namjenskom prihranom za ruže (preporuka: Plantelino gnojivo za ruže koje možete naći u svim Kalijama). Presađivanje puzavica se obavlja u jesen. Potrebno ih je i hemijski tretirati usled osetljivosti na gljivična oboljenja i brojne insekte.

U svim vrtnim centrima KALIA pronaći ćete različit izbor puzavica, a uz prave savjete naših inženjera, sigurna sam da ćete imati savršeni mirisni ružičnjak i pritom ćete postići fenomenalan vizuelni efekat.

Autor:
Milica Peruničić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Podgorica