Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Vrijeme je za begonije

Svaki dan u maju treba koristiti za uređivanje bašte. Glavna sezona cvjetnih biljaka tek predstoji. Siju se i sade mnoge vrste, održavaju zelene površine i uređuju terase. Najbolje vrijeme za sadnju begonija je ovaj mjesec.

Begonije nas oduševljavaju cijelog ljeta šarolikošću oblika i boja cvjetova. Begonije vode porijeklo iz vlažnih suptropskih predjela Južne Amerike, Afrike i Azije. Postoji preko 1000 njenih vrsta koje se razlikuju po cvjetovima, listovima, visini i obliku. Gaje se na otvorenom, ali i kao sobne biljke. Botaničko ime dao im je francuski botaničar Plumier koji ih je otkrio na zapadno indijskim ostrvima, a nazvao ih je po ondašnjem francuskom guverneru Michaelu Begonu.

Razne sorte se međusobno znatno razlikuju po spoljašnjem izgledu. Neke su sasvim niske, gotovo bez stabljike, druge imaju lijepe uspravne, nekada i odrvenjele stabljike. Zajednička im je osobina da im je tkivo uvijek sočno i odatle potiče velika potreba za vlagom.

                                                          

Begonije se mogu podijeliti  u dvije velike grupe - tj. na one koje se uzgajaju zbog lijepog, dekorativnog lista, i one koje uzgajamo zbog cvijeta. U prvu grupu se ubrajaju Begonia rex-carska begonija, Begonia coralline, Begonia metallica i druge. Druga grupa obuhvata mnoge begonije koje se uzgajaju zbog lijepog i atraktivnog cvijeta. Ovdje spadaju Begonia semperflorens, prikladna za uzgoj u vrtu, Begonia Gloire de Lorraine-lorenska begonija koja cvjeta tokom cijele godine i sobna je biljka, zatim, krupnocvjetna begonija Begonia tuberhybrida ili gomoljasta begonija.

Begonia semperflorens ili stalnocvjetajuća begonija (samo ime govori) je veoma popularna vrsta begonije, koja ima i najviše sorti. Veoma je otporna baštenska biljka. Iako može uspješno da prezimi, najčešće se gaji kao jednogodišnja vrsta u vrtovima, ali i u saksijama i žardinjerama na terasama i balkonima. Žbunastog je rasta, visine od 10 do 30cm. Stablo je zeleno, nisko, mesnato i pravilno razgranato. Listovi su mesnati, sjajni, nalik na voštane, od svijetlo zelene do tamno purpurne boje.

                                                         

Najpoznatija vrsta koja ima gomolj je Begonia tuberhybrida. Gomoljaste begonije sa veoma lijepim cvjetovima oblikuju leje u vrtovima i ukrašavaju terase, balkone, prozore. Sade se u sandučiće, saksije ili žardinjere. Postoje dvije vrste gomoljastih begonija, jedna ima veliko lišće i cvjetove, a kod druge su listovi i cvjetovi sitniji, ali zato cvjetaju obilnije. Begonije se sade u prljeće, u humusnu zemlju, plitko, tek toliko da se gomolj pokrije. Zemljište za begoniju treba da bude uvijek vlažno, ali ne previše. Begonija ne uspijeva na jakom suncu, odgovara joj polusjenka i mjesto gdje nema jakih udara vjetra i kiše. Njeno nadzemno stablo je zeljasto, lako lomljivo i pokriveno dlačicama. Cvjeta od juna do jeseni, a cvjetovi su raznobojni u nijansama bijele, roze, žute ili crvene boje, prosti ili dupli, uspravni ili viseći.

Jednu čitavu grupu begonija gajimo radi vrlo lijepih dekorativnih listova metalnog sjaja. Sve ove vrste imaju sitne neugledne cvjetove. Lisnate begonije poznate su pod imenom Begonia rex ili carske begonije. Listovi raznih carskih begonija su veliki s ravnim rubom, šareni, ali malobrojni, ili su nazubljeni, manji ali mnogobrojni.

Autor:
Biljana Đaković, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Bijelo Polje