Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Zimski ukrasi vašeg vrta

Većina balkonskih saksija zimi je prazna. Ipak, i u hladnom razdoblju godine postoji mogućnost uređenja balkona veselim tonovima. Mi Vam predlažemo neke od njih:

Erika (Erica gracilis) - je zimzelena ukrasna biljka, koja potiče iz Južne Afrike. Raste 10 do 30cm u visinu. Listovi su zeleni, dekorativni, u vidu iglica. Cvjeta s jeseni i tokom zime, ružičasto bijelim cvjetovima. Cvjetovi su zvonastog oblika. Zahtijeva osunčano ili polusjenovito mjesto, i kisjelo zemljište. Ova ukrasna biljka traži orezivanje, i to odmah nakon cvjetanja. Tada treba ukloniti cvjetne grančice koje su uvele.
Voli vlagu, pa je neophodno redovno zalivanje. Zemlja za sadnju treba da bude rastresita, i propusna. Razmnožava se reznicama.

                                                           

Ciklama (Cyclamen persicum) - je višegodišnja krtolasta biljka koja formira bokor. Vodi porijeklo iz Male Azije i Sjeverne Afrike. Raste 5 do 30cm. Zavisno od varijeteta, listovi su dužine 3-15 cm, srcastog oblika, sa srebrnkastim šarama. Cvjeta od oktobra do februara (ružičasti, crveni, bijeli, rozi, ili kombinacija dvije boje). Zahtijeva dobru osvijetljenost, ali ne direktnu sunčevu svjetlost, osim u toku zime. Tokom cvjetanja potrebno je zalivanje svaka 2-3 dana. Prihrana se vrši svakih 15dana, prihranom za cvjetajuće biljke, ferticare 14-11-25, kristalon,...Nakon cvjetanja potrebno joj je apsolutno mirovanje kako bi obnovila rezerve u krtoli. Ne smije se orošavati.

                                                           
 
Skimija (Skimia japonica) - je ukrasni zimzeleni žbun sa crvenim bobicama. Zimi izgleda atraktivno. To je dvodoma biljka, koja se može saditi i u vrtovima i u žardinjerama. Ne zahtijeva neku posebnu njegu. Odgovaraju joj polusjenovita i sjenovita zaštićena mjesta Jako sunce joj usporava rast, a listovi blijede i žute. Zato se preporučuje sadnja na sjevernoj strani. Voli vlažna, kisjela zemljišta. Dobro uspijeva ispod četinara. Da bi se dobro ukorijenila i lako preživjela hladne dane, najbolja sadnja je u jesen. Ne treba je saditi previše duboko jer može izostati cvjetanje. Veoma dobro podnosi kako visoke tako i niske temperature. Preko zime je ne treba previše zalivati, da ne bi istrulio korijen. Može se prihranjivati tečnim ili vodotopivim đubrivima (1mjesečno). Radi kompaktnijeg izgleda i kontrolisanja visine može se orezivati.

                                                          

Sve navedene biljke, kao mnogo veći izbor naći ćete u svim Kalijama.

Autor:
Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije