Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Gajenje lukovičastog cvijeća

Lukovice su biljke koje imaju zadebljali korijen u obliku lukovice ili krtole. Ovaj termin obuhvata, ne samo biljke koje imaju tzv. pravu lukovicu, već i one sa rizomima, krtolama ili krtolastim korijenjem.

Iako su slične, među njima ipak postoje jasne razlike. Spadaju u grupu najatraktivnijih i najrazličitijih biljaka u svakoj bašti.  Nije lako opisati svu raznolikost veličina, boja, mirisa i oblika njihovog cvijeta. Iz lukovica možemo dobiti predivne cvjetove u svakom period godine. Mogu rasti u svim djelovima bašte, većina zahtijeva osunčan položaj i dobro drenirano zemljiste. U vrtovima, parkovima, na gredicama, u okviru urbanog zelenila lukovice će lako naći svoje mjesto zbog jednostavnosti njihovog gajenja. Prilikom kupovine lukovica, treba voditi računa, da budu krupne, da ne budu oštećene ili proklijale. Ukoliko se ne sade istog dana kada su kupljene, obavezno ih treba ostaviti na tamnom, provjetrenom mjestu (bez mraza). Vlaga u ovom periodu može izazvati gljivična oboljenja. One koje su natrule ili oštećene treba baciti da ne bi zarazile ostale.

Svake godine, tokom avgusta i septembra, u vrtne centre KALIA stižu nove isporuke jesenjih lukovica proizvođača "Semenarna" Ljubljana u veoma širokom asortimanu.   
            
Mjesto za sadnju – Većina vrsta lukovica zahtijeva osunčano mjesto i dobro propusno zemljište. Za dobar razvoj korijena, potrebna je prozračna i umjereno vlažna zemlja. Samim tim, treba izbjegavati sadnju na vlažnim mjestima gdje se zadržava voda tokom kišnih perioda. Zemljište za sadnju treba prekopati na dubini ašova, zatim rasturiti humusno đubrivo, zemljište isitniti i izgrabuljati.

                                                           

Sadnja lukovica – Vrijeme sadnje je vezano za klimatske uslove. Kraj ljeta i početak jeseni je idealan period za sadnju lukovica koje cvjetaju sledeceg proljeća (lale, narcisi, zumbuli, ljiljani, krokusi, frezije...). Za sadnju je najbolje koristiti rastresit supstrat, bogat fosforom i kalijumom, neutralne do bazne reakcije. Lukovičaste vrste vole topla mjesta u polusjenci, sa dovoljno, ali ne previše vlage u zemljištu. Na pripremljenom zemljištu treba iskopati rupe za sadnju pomoću specijalne sadilice za lukovice. Da bi se obezbijedila dobra drenaža, ocjeditost i propusnost zemljišta, na dnu iskopane rupe, obavezno staviti sloj pijeska ili sitnog šljunka. Dubina sadnje lukovica zavisi od vrste koja se sadi. U glinovitim zemljištima, sade se na manjoj dubini, a u pjeskovitim, dublje. Lukovice se sade uspravno, tako da vrh bude okrenut nagore. U principu, sade se na dubini dva ili tri puta većoj od same lukovice. Razmak pri sadnji mora biti toliki, da biljke ne budu, ni pregusto, ni prerijetko zasađene. Rastojanja pri sadnji biljaka su različita i zavise od vrste i načina gajenja. Ako se biljke gaje u cilju dekorisanja bašte, onda su zbijenije, odnosno gušće, a ako se u bašti gaje za rezano cvijece, razmak mora biti veći. Obično je na pakovanju naznačena dubina sadnje i rastojanje. Poslije sadnje, lukovice treba zaliti da bi se zemlja slegla i eleminisao vazdušni džep.

U slucaju da lukovice sadite u saksije ili žardinjere, neophodno je na dnu posude staviti rastresit drenažni sloj od glinopora, pijeska ili sitnog šljunka, kako bi se omogućilo oticanje suvišne vode,a samim tim spriječilo truljenje.

                                                         

Pejzažna upotreba - vrste niskog rasta, najbolje je saditi po ivicama leja, ili u "kamenim" baštama, dok se za visoke vrste preporučuje sredina ili zadnji dio leje. Ako  u leji ili travnjaku sadite male grupe ovih biljaka, lukovice ne bi trebalo gusto posaditi. Rastojanje izmedju vecih lukovica i gomolja, trebalo bi da bude na 8 do 10cm, a kod manjih primjeraka, dovoljno je na 3 do 5cm. Najbolji efekat se postiže ukoliko se lukovice sade u grupama. Niže vrste lukovičastih biljaka naročito su pogodne za grupnu sadnju, od 15 do 20 primjeraka jedne vrste mozete posaditi na jednom mjestu. Za grupnu sadnju u travnjaku, najbolje je iskopati cijeli busen trave, pa zatim njime prekriti posadjene lukovice. Košenje onih djelova travnjaka na kojima su posadjene lukovičaste cvjetnice obavezno preskočite. Lukovice se često sade i u kombinaciji sa ostalim jednogodišnjim i višegodišnjim biljkama, sa sezonskim cvijecem, pod stablima kao pokrivači tla. Prije sadnje lukovica, treba isplanirati izgled cvijetne gredice tokom sezone.
 
Zbog lijepih cvjetova, različitih oblika i boja,  prijatnog mirisa, ukrasne lukovice su nepogrešiv ukras za Vaš vrt.

Autor:
Radović Živana, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Podgorica


Pogledajte slične teme:

Lukovice cvijeća

Proljećne lukovice cvijeća