Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Bijela rđa - Bolest hrizantema

Hrizantema je višegodišnja biljka - kraljica jeseni. Može se gajiti kao saksijska ili baštenska biljka, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Dosta se koristi i kao rezani cvijet, ali se sve više koristi kao saksijska biljka.

Raste kao žbun i dostiže visinu 40-100cm, zavisno od sorte, a pažnju privlači neobičnim bojama (bijela, žuta, narandžasta, ljubičasta, crvena,...). Cvijet se može dobiti preko cijele godine, ali je hrizantema ipaka zaštitni znak jesenjih cvijetnih aranžmana.

Ipak, ljepotu njenih cvjetova umanjuje parazitna gljiva Puccinia horiana, prouzrokovač bijele rđe. Bolest se vidi na listu, lisnoj peteljci, stablu i cvijetu. Prvo se na licu lista javljaju blaga ispupčenja, a zatim između nerava blijedozelene okrugle pjege koje se vremenom povećavaju. Nepravilnog su oblika, u početku svijetlozelene, žute, pa narandžaste, i na kraju tamno smeđe. U okviru žutih pjega, na naličju lista parazit stvara organe za razmnožavanje. Gljiva najviše štete nanosi hrizantemama u zatvorenom prostoru. Tu se održava na živim djelovima biljke. Nešto rjeđe se javlja na otvorenom. Optimalni uslovi za širenje bolesti su temperatura 21-23 stepena. Zaražene biljke zaostaju u porastu, ne cvjetaju ili imaju sitan, neugledan cvijet. Najčešće se suše prije cvjetanja.

Najefikasnija zaštita je preventivno prskanje (prije pojave pjega), Ditanom - 25gr na 10l vode, Antrakolom 18-20gr na 10l vode. U zavisnosti od odabranog preparata, prskanje se ponavlja svakih 7-10 dana. Kada se biljke gaje u uslovima povećane vlage, ili ukoliko često pada kiša, preporučuju se kurativni fungicidi, koji štite i liječe tek zaražene biljke. Takvi su: Tilt - 1.5-2 ml na 10l vode, Topas - 2-2.5ml na 10l vode, Cabrio top 25gr na 10l vode. Za detaljnu primjenu hemijskih preparata kontaktirajte stručne službe Vrtnih centara KALIA.

Autori:
Stanišić Željko, dipl.ing.agronomije
Stevanović Marija, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad