Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Kako da saksija istakne biljku

Koliko god biljka bila lijepa, ako nije u lijepoj i adekvatnoj saksiji, to će umanjiti njenu ljepotu. Čak može da se desi da postane potpuno neugledna. Kako biste istakli svoju biljku i doprinijeli njenoj udobnosti tj. pravilnom rastu, morate poznavati njene osnovne karakteristike. Na primjer: koliko joj je dubok korijen, koliko brzo raste i na koji način joj se formiraju grane, i sl.

Gajenje biljaka u saksijama omogućiće vam da stvorite baštu u bašti pa čak i na mjestima  gdje uopšte nema zemljišta. U saksijama se mogu gajiti gotovo sve vrste biljaka – ukrasne ili jestive, jednogodišnje ili višegodišnje, patuljaste  ili penjačice. Žbun ili penjačica u velikoj saksiji mogu da budu privlačna središnja tačka bašte, a živopisan izbor saksija  i drugih posuda oživjeće dvorište ili neprivlačan kutak u kom ništa drugo ne može da raste.Glavno pravilo gajenja u saksijama jeste da izaberete biljke koje najviše odgovaraju uslovima mjesta na kom ćete ih postaviti. Biljke mogu da rastu praktično u bilo čemu, od saksija od pečene gline do starih kanti. Saksija može da bude nova, ponovo korišćena ili reciklirana.

Sve saksije (posebno one koje držite vani) moraju na dnu imati rupu za ocjeđivanje. Da biste poboljšali drenažu, stavite na dno saksije grublji mateijal (naša preporuka je prirodni glinopor) prije nego što sipate mješavinu zemlje. Veličina koju treba da odaberete zavisi od vrste biljaka koje namjeravate da gajite. Za punjenje saksija i drugih posuda, koristite organski, višenamjenski supstrat - kupovni (Klasman-Florabela, Florahum) ili kućne izrade. Ne štedite na kvalitetu; imajte u vidu da biljke rastu u ograničenom prostoru i da im treba najbolja njega.

                                                        

Biljke u saksijama i drugim posudama hranite istim organskim (Plantella Organik) ili mineralnim đubrivima (Yara) kao i biljke koje rastu u zemljištu. Možete da koristite  i tečna đubriva (Plantella, Cvetal), koja  snabdijevaju biljke hranljivim sastojcima u lako dostupnom obliku. Njime možete da zalivate biljke ili da ga prskate po lišću. Količina i učestalost hranjenja biljaka zavisi od sastava zemlje u saksiji, zapremine saksije i vrste biljaka. Ne ustručavajte se da pitate naše agronome za sve potrebne savjete.

Učestalost zalivanja zavisi od vrste biljaka, veličine u odnosu na saksiju, vrste saksije (pečena glina suši se brže od plastične), mjesta na kom se nalazi (na vjetrovitom mjestu biljka ima veću potrebu za vodom), vremenskih prilika i godišnjeg doba. Nikad ne dozvolite da se zemlja u saksiji potpuno osuši – biljke imaju mnogo više problema ako nemaju dovoljno vode, a osušeno zemljište je teško učiniti ponovo vlažnim. Većini biljaka u saksijama čak i poslije kiše potrebno je svakodnevno zalivanje tokom ljeta, a vrlo rijetko zimi. Uvijek zalivajte zemlju, ne lišće (osim ukoliko vam u izuzetnim situacijama stručnjaci to ne nalože).

Održavanje zdravlja biljaka je najbolja odbrana od štetočina i bolesti. Ako biljke prerastu saksije ili su pretrpane u njima, ili su neredovno zalivane - biće podložnije napadima štetočina kao što su grinja, crveni pauk ili biljne vaši. Korišćenjem čiste i sterilisane zemlje (supstrata) izbjeći ćete mnoge vrste štetočina i bolesti. Rješavajte probleme kada se jave, redovno pregledajte biljke i uklanjajte štetočine i oboljele izdanke ili listove čim ih primijetite.

                                                        
Svaki od materijala od kojeg je izrađena saksija ima svoje prednosti i mane koje treba odmjeriti prilikom izbora saksije. U praksi se najčešće koriste saksije napravljene od plastike, gline i keramike, ali se upotrebljavaju i drugi materijali poput ratana, metala i drveta.

Plastične posude (Euro3plast) su veoma praktične, ali im mnogi zamjeraju da ne odišu prirodnim izgledom i toplinom. Takođe, plastika nije porozna, tako da plastične saksije i posude zadržavaju više vode i ne dopuštaju vazduhu da dopre do korijena, međutim, u odnosu na druge materijale, plastične posude su elastičnije i otpornije na udarce, lakše su za rukovanje i pomjeranje i jednostavnije za higijensko održavanje.

Uvođenje sistema dvojnih posuda i sistema za samozalivanje od strane velikog broja proizvođača saksija (najpoznatiji Lechuza - Njemačka)  uslovilo je da se rizici od pretjeranog zadržavanja vlage u plastičnim posudama sve manje ističu kao mogući problem. Katalog Lechuza proizvoda za sezonu 2015. pogledajte ovdje.

Pored prirodnog izgleda, osnovna  prednost glinenih saksija (Degrea spa)  je njihova poroznost koja umanjuje opasnosti vezane za pretjerano zalivanje. Glinene saksije često imaju jako zanimljive i dekorativne završne površine koje im daju veoma elegantan izgled u enterijeru. Degrea katalog pogledajte ovdje.

                                                         

Moramo spomenuti  i keramičke posude (Scheurich - Njemačka) koje su izuzetno lijepe i atraktivne, a raznovrsnost njihovih oblika i boja omogućava im odlično uklapanje u svaki enterijer. Najviše se koriste u unutrašnjem uređenju. Katalog Scheurich saksija pogledajte ovdje.

Ne zaboravite da pravilno odabrana saksija i biljka u njoj mogu predstavljati najljepši komad namještaja u Vašem domu ili kancelariji sa kojim ćete poptuno oživjeti predmetni enterijer.

Autor:
Biljana Đaković, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Bijelo Polje