Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Monilia (Monilia laxa)

Dobra praksa na našem sajtu je, što na vrijeme upozoravamo na predstojeći period bolesti i štetočina, kako se štititi i šta preduzeti. I ovoga puta uradićemo isto. Monilija je jedna od najznačajnijih, najučestalijih i najopasnijih gljivičnih oboljenja posebno izražena i opasna kod koštičavog voća.

Predstoji period njene aktivacije ili infekcije, a pogotovo povoljni uslovi za to su visoka vlažnost i hladnije vrijeme u fazi cvjetanja, što se dešava upravo sada. To je toliko uporna i opasna bolest da je vrlo često njeno prisustvo i u jako njegovanim voćnjacima. Dovoljno je samo malo nepažnje ili neadekvatna zaštita da se aktivira i da nanese velike štete. Rod može smanjiti i do 50 procenata.

Monilia u suštini predstavlja sušenje grančica, lastara, cvijeta, grana na kraju vegetacije i plodova: i ako se ne liječi često dovodi do sušenja i izumiranja voćke, a ne rijetko i čitavih zasada. Posebno je rasprostranjena kod koštičavog voća: šljive, višnje, breskve, kajsije, a monilia ploda se često javlja i kod jagodičastog voća. Agrotehničke mjere koje su obavezne uz redovno đubrenje, rezidbu i zaštitu su uklanjanje suvih grančica i grana iz voćnjaka i njihovo spaljivanje (pošto čine izvor zaraze). Uklanjanje svih mumificiranih plodova sa stabala i odstranjivanje još 15-20 cm grane ispod osušenog i zaraženog dijela grane. Ipak, neizostavna i apsolutno neophodna za ovo oboljenje je hemijska zaštita. 

                                                       

Kao što smo rekli, najpovoljniji uslovi za razvoj i aktivaciju monilije su u uslovima visoke vlažnosti i nižih temperatura u cvjetanju. Zimsko prskanje bakarnim sredstvima i uljima u fazi bubrenja pupoljka predstavlja prevenciju i liječenje već postojećih bolesti, smanjivanje infektivnog potencijala i smanjenje broja štetočina koje će se razviti. Kao takvo, zimsko prskanje nikako ne smije izostati. Prva zaštita od monilije primjenjuje se u fazi "bijelih balona" - to je faza pucanja pupoljka kada cvijet zabijeli.

Postoji čitava lepeza sredstava za ovo prskanje a pomenućemo Chorus, Galofungin, Signum - najčešće se primjenjuje kasnije kao zaštita protiv monilije ploda. Tokom cvjetanja neophodan je još jedan tretman posebno u vremenskim uslovima koji sada vladaju i to desetak dana po prvom prskanju. Tokom godine većoina ovih sredstava se smije primjeniti maksimalno dva puta u vegetaciji. Zbog rezistentnosti (pojave imuniteta parazita na određeno sredstvo), ove preparate je potrebno mijenjati.

Kao opasna i uporna bolest monilija se mora adekvatno i stalno liječiti ili još bolje, ako se nije pojavila vršiti stalna prevencija pravilnom zaštitom. Preventiva je najznačajnija u borbi protiv bolesti uvijek i svuda, pa isto važi i za moniliju. Sve dodatne savjete i objašnjenja možete dobiti u razgovoru sa agronomima u svim vrtnim centrima Kalia i njenim poljoprivrednim apotekama.

Autor:
Miloš Guberinić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Berane