Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Vremenska nepogoda ili božiji dar

Baba Marta, odnosno šesti mart i dani poslije njega donijeli su Crnoj Gori obilje padavina, a u sjevernim predjelima nenadano visok sniježni pokrivač i do dva metra visine. Mnoga seoska područja su ostala odsječena od svijeta. Neprijatna situacija, ali moramo razmisliti šta ona to donosi loše a šta dobro našim poljoprivrednim proizvođačima.

Dobar domaćin, navikao na mukotrpan rad, borio se i izborio da mu težak, kvasan snijeg ne polomi zasade voća i konstrukcije plastenika. Bilo je i velike strepnje i velikog truda da se štete umanje ili izbjegnu, ali sve to je iza nas. Sada treba iskoristiti benefite koje su zadnje vremenske neprilike donijele. Zahlađenje i sniježne padavine su usporile vegetaciju i neutralizovale, odnosno bar u velikoj mjeri smanjile mogućnost poznih proljećnih mrazeva koji bi desetkovali ili smanjili rod, ne što se oni neće javiti, već što biljke neće biti u stadijumu vegetacije na koji bi oni mogli uticati. Vegetacija je odložena, a iskustva govore da su godine poput ove izuzetno rodne. Smanjuju se paraziti uzročnici bolesti, a puno larvi insekata se ne izlegne.U situaciji slabog ili nikakvog navodnjavanja poseban benefit čini akumuliranje velike količine vode u zemljištu koje će biljke sa razvijenim korijenovim sistemom (što karakteriše brojne voćarske kulture) u uslovima nedostatka vlage, crpiti iz zemljišta. Dakle sve izgleda idealno. Ipak da li je sve tako? Da li ti uslovi omogućavaju redukciju ili izostanak agrotehnike i sredstava za zažtitu bilja? 

Naravno da ne. Uzećemo kao primjer voćarstvo. U voćarstvu su se godinama razvijale i širile razne bolesti prijeteći da ugroze i sam biološki opstanak jedinke i kompletnih zasada. Kako su većina bolesti gljivičnog karaktera, uz postojeću vlažnost za njihovu aktivaciju je potrebna još samo adekvatna temperatura koja će prije ili kasnije doći. Štetočine, desetkovane nepovoljnim uslovima, koje se ipak jave, biće u manjem broju ali znatno otpornije i jače nego obično i zahtjevaće pravilan i adekvatan tretman. Dakle, zaštita ne smije izostati a čak se ne smije ni redukovati. Mora se prilagoditi novonastalim uslovima. Adekvatnom zaštitom od bolesti i štetočina ove godine se mogu očekivati dobri i kvalitetni prinosi. Sama zaštita je atipična, a apoteke vrtnih centara Kalia raspolažu iskusnim agronomima koji će razmotriti sve specifičnosti i uputiti vas u pravom smjeru. Pogrešno je ne iskoristiti rodni potencijal ove godine zavaravanjem da se zaštita može izostaviti ili redukovati. Agrotehnika i zaštita moraju se primjenjivati istim intezitetom što će dovesti do većeg prinosa i kvaliteta roda.


Međutim, u poljoprivredi je sve nepredvidivo što je i čini najtežim i najznačajnijim poslom. Ipak pravi domaćin zna da mora uraditi sve ono šta je do njega kako bi svoj voćnjak, zasad ili njivu prilagodio novonastalim uslovima.

Autor:
Miloš Guberinić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Berane