Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Pravo vrijeme za zimsko prskanje

Najpovoljnije vrijeme za izvođenje zimskog prskanja, kada se postiže najbolji efekat, jeste kraj zime. To vrijeme treba odrediti za svaki kraj posebno, ali pravilo je da to bude što kasnije, odnosno pred kretanje vegetacije. Na većini područja u Crnoj Gori to je kraj februara - početak marta.

Zimsko prskanje treba biti obavezna mjera zaštite kod koštičavog i jabučastog voća jer smanjuje infekcioni potencijal ekonomski značajnih fitopatogenih gljiva i bakterija kao i brojnost ekonomski značajnih štetočina. Naročito efikasno suzbija štitaste vaši i kruškine buve, značajno smanjuje opasnost i od pojave drugih štetočina, kao što su lisne vaši i grinje, ali i od prouzrokovača bolesti čađave krastavosti, monilioze...

Preparate koristiti isključivo prema upustvu i sa svim neophodnim mjerama zaštite pri tretmanu. Voditi računa i da vegetacija nije krenula, jer u suprotnom su ovi preparati fitotoksični. Da bi ispunilo očekivanja, zimsko prskanje mora biti izvedeno vrlo kvalitetno. Zato je neophodno voćnjak prethodno pripremiti, a to znači: očistiti voćnjak, odstraniti i uništiti polomljene i suve grane i stabla, mumificirane plodove i orezati voćke. Kod zimskog prskanja, svi djelovi stabla, od najviših vrhova do korjenovog vrata, moraju biti, sa svih strana, dobro pokvašeni sa pripremljenom emulzijom, suspenzijom ili rastvorom preparata. Tečnost mora da se cijedi sa kore oprskane voćke te se zato ovo trtiranje popularno naziva "kupanje voćki". Najbolji efekat prskanja postiže se kada je par dana, zaredom, temperatura vazduha iznad 5*C,  po tihom vremenu i kada su stabla suva, da ne bi došlo do izmrzavanja.

Sada se za zaštitu najviše koriste mineralna ulja, koja su insekticidnog i akaricidnog dejstva, u kombinaciji sa fungicidom na bazi bakra, što je od posebne važnosti za one voćare koji u jesen nijesu obavili plavo prskanje. Naši vrtni centri raspolažu sa svim potrebnim preparatima za zimsku zaštitu višegodišnjih zasada jabučastog i koštičavog voća, a konkretna uputstva dobićete od dežurnih agronoma.

Biljana Đaković, dipl.ing.agronomije
Vrtmi centar KALIA Bijelo Polje