Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Zaštita rasada u zaštićenom prostoru

Zbog dužine vegetacije, nedovoljnog broja toplih dana i potrebe za svježim povrćem, većina povrtarskih biljaka gaji se jednim dijelom u zaštićenom prostoru, a drugim na otvorenom polju. U zaštićenom prostoru proizvodi se i rasad, koji se, kada vremenske prilike dozvole, iznosi na otvoreno polje i sadi na stalno mjesto. Na taj način se najčešće gaje paradajz, paprika, plavi patlidžan, krastavac, lubenice, dinje, kupus, karfiol, celer, salata...
Rasad se proizvodi u toplim lejama, plastenicima i staklenicima.

Posebno to važi za paradajz i papriku. Međutim, uspješnu i ekonomski isplativu proizvodnju rasada ovog povrća ugrožavaju razne biljne bolesti, štetočine i korovi koji, ponekad, mogu da pričine velike štete. Zato zaštita predstavlja neizostavni dio proizvodnje zdravog i kvalitetnog rasada.

Polijeganje rasada. Ovu najčešću, i po ekonomiju svakog proizvođača pogubnu, bolest izazivaju parazitske gljive Rhizoctonia solani, Pythium sp.,Phytophtora sp., i Sclerotinia sp. koje zaraze supstrat i predstavljaju uzrok infekcije. Povećana vlažnost vazduha i supstrata, oblačno i prohladno vrijeme i veoma gust sklop biljaka, povoljno utiču na razvoj i širenje bolesti.

Polijeganje mladih biljaka nastaje kao posljedica omekšavanja i nekroze prizemnog dijela stabla. Nekroza se brzo širi prema vrhu i korijenu, zahvatajući nježno stablo sa svih strana. U tom slučaju je onemogućen protok vode i hranljivih materija, pa dolazi do potpunog izumiranja biljaka. Parazit se brzo širi i na susjedne zdrave biljke zbog čega se u leji obrazuju gola mjesta. Ako je zemljište veoma zaraženo i postoje povoljni uslovi za infekciju, rasad propada u čitavoj leji.

Kao preventivne mjere za sprečavanje polijeganja rasada preporučuju se dezinfekcija sjemena i zemljišta, provjetravanje leja i umjereno zalivanje. Dezinfekcija sjemena paradajza i paprike zaprašivanjem fungicidima, najčešće na bazi tirama, pruža zaštitu biljkama u osjetljivoj fazi nicanja. Dezinfekcija zemljišta ili korišćenje već sterilisanog supstrata, takođe efikasno štiti rasad od polijeganja. Primjena fungicida djeluje ograničeno i daje rezultate samo zajedno sa preventivnim mjerama. Ukoliko se propusti neka od tih mjera, pa se bolest pojavi, oboljele biljke treba počupati i ukloniti, a gola mjesta, kao i sve biljke, temeljno oprskati tako da se "čorba" sliva niz biljke i natopi površinski sloj zemljišta u leji.

Za zaštitu rasada najčešće se koristi  preparat Previcur Energy koji možete naći u svim našim centrima, kao i supstrate za sjetvu i pikiranje rasada uz stručne savjete naših agronoma.

Biljana Đaković, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Bijelo Polje