Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Bolesti krompira - preventiva i suzbijanje

Bolesti krompira su ove godine poljoprivrednicima u Crnoj Gori prouzrokovale velike štete. U nastavku, objasnićemo kako je do toga došlo, kako preduprijediti ove bolesti i liječiti gdje su se pojavile. Što je najvažnije - kako umanjiti ili spriječiti ovakve epidemije idućih godina, kao i ove godine u krajevima gdje vegetacija još nije završena (sjever i sjeveroistok drzave) te još postoji mogućnost zaštite.

Krompir je biljka izuzetne hranjive vrijednosti, pa je baš zbog toga, iako potiče iz Južne Amerike, postao jedna od najznačajnijih i najrasprostranjenijih kultura u Evropi, a i svijetu. Kod nas je tradicionalno bio zamjena za hjeb, kada ga je imalo dovoljno, nije bilo gladi. Napada ga veliki broj bolesti i štetočina. Najčešća štetočina je krompirova zlatica.

Najznačajnije bolesti koje su u ovoj godini odnijele visoki danak, a zajedničko im je da im pogoduju visoke temperature i visoka vlažnost su: plamenjača, crna ili koncentrična pjegavost i trulež ploda. Zanimljivo je da su međusobno povezane, da se na sličan način suzbijaju i liječe, a vrlo često zajedno i javljaju. Pri samoj sadnji krompira potrebno je preduzeti zaštitne odnosno prevenentivne mjere važne u smanjivanju infektivnog potencijala. Najznačajnije od njih su:
-Dobri uslovi rasta, kvalitetna obrada i đubrenje stajnjakom i YARA đubrivima 7:20:28 ili 7:12:25
-Izbor zdravih i nezaraženih krtola i otpornijih sorti
-Sadnja u toplo zemljište, ne preduboko da temperatura na dubini sadnje bude 10-15 stepeni
-Plodored - ne gajiti na istoj parceli duži vremenski period, iako je prilično tolerantan na monokulturu.
Ako je zaraza intenzivna odmah promjeniti parcelu i ne gajiti na njoj krompir narednih 5-6 godina, posebno ako je istrunuo u polju na gajenoj površini. Oboljele biljke odmah uklanjati.

Plamenjača - je najrasprostranjenija bolest, uvijek se javi sa visokom vlažnošću i temperaturom. Potencira razvoj i širenje ostalih bolesti, a posebno crne-koncentrične pjegavosti i truleži ploda. Najprije prouzrokuje sušenje i propadanje lišća na cimini, zatim propadanje cimine, zaustavljanje rasta krtole i na kraju njeno truljenje u polju ili u skladištima. Ove godine, posebno u centralnoj Crnoj Gori, stradale su velike površine krompira zbog ekstremnih vremenskih prilika, čestih kiša, visoke vlažnosti, ali i zbog neblagovremene i neadekvatne zaštite koja je ove godine morala biti intenzivna i puno češća nego obično. Zaštita počinje preventivno, a najkasnije pojavom prvih simptoma fleke kao spaljene na rubu lista, u početku jedva primjetne. Plamenjača se širi brzo poput plamena, strada lišće, cimina, prestaje rast i krtola trune. Dakle potrebna je preventiva, a kasnije redovno praćenje i reagovanje, po potrebi čitavim nizom tretmana.

                                                              

Prevencija - prije ostvarenja zaraze primijentii Antrakol ili Mankosav ili Funguran ili Curzatte
Prvi simptomi - Bakarni oksihlorid ili Acrobat ili Curzate
Liječenje - Ridomil ili Equation ili Bakarni oksihlorid
Tretmane ponavljati u konsultaciji sa stručnim licima prema potrebi.

Crna ili koncentrična pjegavost - u ljetima kao što je bilo ovo za nama, javlja se prava epidemija crne pjegavosti, posebno na osjetljivim sortama (Agrija, Carera, Carita). Prvi simptomi nastaju na donjem starijem lišću u obliku crnih okruglastih pijega sa koncentričnim krugovima. Ova bolest za svoj razvoj zahtijeva temperature iznad 25 stepeni C i vlažnost vazduha iznad 90%, što se takođe dešavalo ove godine. Suzbija se slično kao plamenjača, a dobar izbor je Equation 0,5 kg/ha, odnosno 50g u 50 lit vode.

                                                              

Kombinacijom navedenih mjera, preventivom, pravilnom i blagovremenom zaštitom značajno se mogu smanjiti štete na zasadima krompira. Stručno osoblje vrtnih centara KALIA Vam stoji na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

Autor:
Miloš Guberinić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Berane