Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Tretiranje sive truleži na vinovoj lozi

Siva trulež vinove loze (Botrytis cinerea) je bolest koja je karakteristična za zrelo grožđe, iako se može pojaviti na zelenim grozdovima, listovima i rašljikama.

Uzrok ove bolesti je gljiva botrytis cinerea, koja se može ponašati kao saprofitna i kao parazitska. Ova gljiva na vinovoj lozi može se naći odmah nakon cvjetanja i opadanja kapica sa cvijetova. U tom slučaju ponaša se kao saprofit i hrani se mrtvim tkivom. Uslijed povećane vlažnosti i stvaranja otvora na biljkama (grad, jaka kiša, napad grozdovog moljca, pepelnice i sl), ona prelazi u živo tkivo biljke i tada počinje njen parazitski način života. Sa porastom grozdova povećava se i opasnost od bolesti.
 
Simptomi ove bolesti su truljenje bobica koje može zahvatiti kompletan grozd i pojava sive i mrke plesni (budji) na grozdovima. Ukoliko se pojavi na zelenim grozdovima može dovesti do sušenja grozda ili samo pojedinih djelova. Zaštitu od ove bolesti treba početi odmah nakon cvjetanja. Obično se sprovode tri tretmana: prvi nakon cvjetanja, zatim pred zatvaranje grozdova i u šarak grozda. Fungicidi koje mozemo koristiti u ovom slucaju su: Teldor 500 SC u koncentraciji 10ml u 10l vode, Switch 62.5WG  6g - 8g na 10l vode, Pehar SC 20ml - 25ml na 10l vode, Botritil 300SC  20ml - 25ml u 10l vode.
 
Prilikom tretiranja biljke sa ovim fugicidima moramo obratiti pažnju na karencu, jer može doći do trovanja prilikom obrade grožđa kao i nemogućnost bistrenja vina. Karence za ove fugicide su: Teldor 7 dana za stone sorte, 21 dan za vinske, Switch 28 dana za vinovu lozu, Pehar 21 dan, Botritil 35 dana.
 
Autor:
Željko Stanišić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad