Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Zaštita voća u godinama sa nepovoljnim vremenskim prilikama

Ako hoćeš da budeš srećan jednog dana, napij se. Ali ako želiš biti srećan čitavog života - gaji voće!

U toku ove godine, rod voća je kompletno stradao ili je značajno smanjen zbog kasnih proljećnih mrazeva i vremenskih nepogoda, posebno u sjevenim predjelima Crne Gore. Skloni smo da zbog neinformisanosti, navike ili razočarenja izostankom roda zapostavimo naše voćnjake i da ih neadekvatno ili uopšte ne štitimo.

U godinama kao što je ova, usled čestih promjena vremena i visoke vlažnosti vazduha, posebna opasnost prijeti od gljivičnih oboljenja. Najčešće među njima su plamenjača, monilia i siva trulež. Neke od njih, posebno monilia, mogu uništiti čitave zasade, pogotovo koštičavog i jagodičastog voća.

Iako može izgledati kao paradoks, u godinama kao što je ova, koja je uzela poseban danak u sjevernim predjelima, zaštita mora biti intenzivnija i sveobuhvatnija u odnosu na godine sa normalnim rodom. Kao i u drugim oblastima, i u voćarstvu je prevencija najuspješniji i najjeftiniji vid zaštite i treba je primjenjivati uvijek. Dakle, potrebno je liječiti postojeća gljivična oboljenja ili preventivno reagovati ako ih nema jer postoje povoljni uslovi za njihov nastanak, a sa toplim vremenom, pojaviće se i puno više insekata.

Predlog zaštitnih sredstava za ovaj period podijelili smo na jabuku i jabučasto voće na jednoj strani i šljivu, koštičavo i jagodičasto voće na drugoj strani, a sve u cilju rentabilnosti zbog pretežno malih posjeda i različitih vrsta i sorti voća.

JABUKA - Cipkord ili Elisa ili Decis+Equation ili Ridomil Gold+Zato ili Stroby+Yara vodotopivo djubrivo 15-30-15+2.4 mangan oksid i mikroelementi ili Slavol

ŠLJIVA i ostalo koštičavo voće, kao i malina - Decis ili Armada ili Cipkord+Switch ili Signum+Equation ili Ridomil+Yara 15-30-15 ili Slavol.

Za osnovno đubrenje i prihranu voćnjaka predlog su Yara đubriva, širok asortiman različitih formulacija!

Autor:
Miloš Guberinić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Berane