Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Komorač - Više lijek nego začin

Komorač je vjerovatno jedna od najmanje poznatih, a opet jedna od najljekovitijih biljaka. Zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima sve više privlači čovjekovu pažnju i postaje sve traženiji.

Jako dragocjena, ljekovita i aromatična biljka, odlikuje se različitim načinima upotrebe. Osušeno sjeme komorača se koristi kao začin, ali i kao veoma ljekovit čaj. Listovi su izuzetno aromatični, mogu da se kuvaju, prže, a i da se u svježem stanju dodaju raznim salatama, čorbama...

Komorač je biljka šuplje razgranate stabljike, visine do 2 m. Cvetovi su žuti, skupljeni u štitaste cvasti na vrhu stabla i ogranaka. Može da uspije u različitim klimatskim područjima. Nema velike zahtjeve prema zemljištu, jedino što ne podnosi zabarena zemljišta. Za klijanje i nicanje mu ne treba velika temperatura. Minimalna temperatura za klijanje je od 2-5°C. Da bi se ubzalo klijanje, sjeme može da se potopi u vodu, da prenoći, prosuši se i sije se. Proizvodnja komorača može da se obavi direktnom sjetvom ili iz rasada. Dubina sjetve je oko 2cm, jer je sjeme jako sitno. Ima dug period cvjetanja, pa je dobar i kao medonosna biljka.

                                                            

Odavno je poznato da komorač blagotvorno utiče na organizam čovjeka i da ima izuzetno ljekovito dejstvo. Sadrži anetol, kojim se objašnjava većina njegovih ljekovitih svojstava. Čaj od sjemena komorača se koristi kao kapi za oči, u cilju smirivanja upale oka. Ako imate problem sa podočnjacima, vrlo lako ćete ga riješiti sa oblogama od čaja komorača. Ima visok sadržaj vlakana i pomaže smanjenju „lošeg“ holesterola. Čaj od komorača ublažava poremećaj izazvan lošom ishranom. Pospješuje probavu, smanjuje bolove u stomaku i nadustost posle jela. Bogat je kalijumom, snižava krvni pritisak i podmlađuje kožu. Sadrži metanol, antikancerogeni agens, stimuliše proizvodnju estrogena i kao takav predstavlja lijek za mnoge bolesti ženskog reproduktivnog sistema. Jača imuni sistem i sprečava anemiju. Podstiče mršavljenje jer čisti crijeva, ubrzava metabolizam i uklanja višak vode iz organizma.

Ovo je samo dio onoga zašto bi svaka kuća trebala izdvojiti malo prostora u bašti za ovu jako korisnu i interesantnu biljku. Sjeme komarača, kao i mnogih drugih „zanimljivih“, ljekovitih i korisnih biljaka možete naći u svim KALIA vrtnim centrima.

Kartal Milosava, dipl.ing.agronomije

Vrtni centar KALIA Pljevlja