Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Dnevnik aktivnosti u poljoprivredi

Dosli smo do samog kraja godine. Što se tiče poljoprivrede,u decembru imamo najmanje aktivnosti. Poljoprivrednici su kao i svake jeseni pripremili svoje imanja za prezimljavanje, sumiraju rezultate i prave planove za narednu godinu.

Dobar je trenutak da posjetite sve radionice, tribine i savjetovanja, koja se organizuju za poljoprivredne proizvodjače. Iako su aktivnosti po pravilu minimalne ovaj momenat je veoma značajan jer imaju vremena da realno sagledaju svoje aktivnosti u toku godine, da poprave određene stvari, da ono što im ne donosi nikakve benefite odbace i zasto da ne uživaju u onom što je posebno dalo dobre rezultate u toku godine. Da bi što realanije mogli da sagledaju svoje aktivnosti osim iskustva koje skupljaju godinama, savjetodavnih službi u poljoprivredi koje su im na raspolaganju tokom čitave godine bilo bi od neprocjenjivog značaja da vode svoje sopstvene dnevnike aktivnosti u kojima bi zapisivali sve agrotehnicke mjere koje su primjenjivali u toku godine. To mozda zvuči kao još jedna velika obaveza na ionako velike poslove koje moraju da obavljaju u sezoni poljoprivrednih radova, koji su po pravilu vezani za optimalne rokove-pripreme zemljišta, đjubrenja, sjetve, sadnje i zaštite pesticidima pa ako pritom dodamo i nepovoljne vremenske uslove, možda izgleda da je zaista pretesko to sve negdje i zapisivati.                                                                                                                        

Svi registrovani poljoprivredni proizvođači koji su ušli u  proizvodnju bilo koje kulture su vjerovatno i obezbijedili  plan uzgoja od strane neke savjetodavne službe ili biotehnickog instituta. Plan svima mnogo pomaže, ali se  mora i  korigovati u zavisnosti od vremenskih uslova u toku godine.Ta odstupanja imaju veoma važnu ulogu za cijeli proces proizvodnje. Ako pravite  planove za novu sezonu, neophodno je da obezbijedite odgovarajuću poziciju te da  ispitate sastav zemljista, da imate jasnu sliku koja đjubriva i u kojim količinama  su neophodna za sami start-sjetva,sadnja... Veoma važan momenat je izbor sorti za sjetvu i sadnju. Čuvajte sve deklaracije od sjemenskog materijala, jer ćete na taj nacin imati uvid sta od sorti koje ste posijali daje rentabilne prinose. Upišite i sjetvne norme.Ako ustanovite da ste sa nekom sortom povrća, voća, žitarica postigli odličan prinos, sigurno ćete ih nastaviti gajiti. Sva sredstva zaštite koje ste koristili u toku vegetacije, redovne a one koje ste morali primijeniti usled promjenljvih  vremenskih uslova, uvedite u svoj dnevnik aktivnosti. Na tržistu se svake godine pojavljuje veliki broj sredstava za ishranu i zaštitu bilja. Njihov kvalitet se usled ogromnih zahtjeva za većim prinosima, ishrane i zaštite biljaka u sve stresnijim uslovima usled klimatskih promjena,se značajno  popravlja.Sačuvajte nazive svih sredstava koje ste koristili i momente u kom ste ih primjenjivali. 

                                                                              

U svoj dnevnik aktivnosti uvedite sva đubriva koja ste koristili, organska, mineralna i folijarna, količine i norme koje koje su upotrebljene, kao i imena proizvođača. U zavisnosti od vrste poljoprivrednih prinosa upisite prinose koje ste ostvarili. Ako ste u prilici, slikajte svoja polja sa žitaricama, travnim smjesama, povrćem i voćem i zašto ne ukrasnim biljkama u svojim dvoristima u toku cijele godine. Fotografisite ih u svim fazama rasta, cvjetanja, pa sve do zrenja. Slikajte ekstremne napade štetocina i bolesti, prosječni izgled plodova ali i iznenađujuće rekordno lijepe i velike plodove. Te fotografije će pričati svoju pričcu-jedna slika vrijedi vise od hiljadu riječi. Činjenica je da u poljoprivredi imamo faktore na koje ne možemo da utičemo, ali postoji takođe niz mjera koje možemo sprovesti da spriječimo ili ublažimo spoljne uticaje. Intezivna poljoprivredna proizvodnja zahtijeva da se uticaj vremenskih uslova svede na najmanju moguću mjeru, a da se jako vodi računa o integralnoj proizvodnji, koja uključuje pravilno i maksimalno iskorišćen potencijal zemljišta, sredstava za zaštitu i ishranu biljaka. Posebno intezivna proizvodnja se odvija u plastenicima. Ništa manje značajan uvid u aktivnosti nije ni kod onih proizvođaca koji proizvode za svoje potrebe.

Dnevnik aktivnosti ce Vam sigurno na kraju godine omoguciti da pravilno sagledate koja mjesta i u kom momentu u toku vegetacije su imala dobre rezultate, a koja u cilju većeg prinosa i boljeg kvaliteta plodova treba popraviti. Na duži vremenski period pokazaće Vam nepogresivo mjesta gdje  da se fokusirate, investirate i širite svoju proizvodnju, ali i na ona koja treba da odbacite jer Vam ne donose benefite.

 Rada Radosevic, dipl.ing.agronomije