Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Berba i čuvanje stonog grožđa

Stono grožđe predstavlja osvježavajući, ukusan i lako svarljiv proizvod sa velikom kaloričnom vrijednošću i povoljnim kisjelinskim sastavom. U našim zasadima stonog grožđa dominira sorta kardinal, a u znatno manjem procentu sorte: viktorija, muskat hamburg, italija, afus ali i dr.

Grožđe stonih sorti namijenjeno konzumaciji u svježem stanju trebalo bi da bude dovoljno zrelo, ali ne i prezrelo, bobice treba da su normalne krupnoće i ujednačene veličine, čvrsto pričvršćene za peteljčicu, sa neporemećenom voštanom prevlakom. Stono grožđe se bere u vise navrata, tzv. probirna berba, biraju se zreli, lijepo formirani i zdravi grozdovi, ujednačenih bobica po krupnoći, obliku i boji. Tehnika berbe predviđa hvatanje drške grozda i njeno presijecanje vinogradarskim makazama iznad mjesta hvatanja peteljke, a bez dodirivanja bobica kako ne bi došlo do oštećenja pepeljka. Pri samoj berbi važno je grubo klasiranje grožđa i izdvajanje rehuljavih, povrijeđenih i deformisanih grozdova. Ubrani grozdovi se stavljaju u platične korpe sa drškama okrenutim na gore.

                                                                       

Do klasiranja ubrano grožđe se stavlja u hladovinu. Ukoliko se vinova loza gaji po sistemu pergola, sama konstrukcija ovog sistema gajenja stvara sjenku i hlad pa se ubrano gržđe ne izlaže direktnom suncu, dok kod špalirskog gajenja grožđa u tu svrhu u vinogradima podstavljaju nadstrešnice i zakloni gdje se grožđe ostavlja do transportovanja na mjesto klasiranja. Pakovanje se vrši u plastičnu ili drvenu ambalažu , na čije dno se postavi hartija. Vrijeme od berbe do mjesta prodaje ili hladnjače treba da je što kraće, kako bi se izbjegla izloženost grožđa visokim temparaturama. Čuvanje stonog grožđa vrši se u hladnjačama, u uslovima kontrolisane atmosfere, sledećih karakteristika: temparatura od 0 do 2 stepena, relativna vlažnost vazduha 90-95%, u sistemu vazdušne ventilacije, gdje se vazduh pokreće ventilatorima i usmjerava na razmaknute palete s gajbama, koje su složene u pravcu vazdušnog strujanja.

Za sve potrebne informacije i savjete obratite se Vrtnim centrima Kalia.

mr zaštite bilja Dragana Pavlović