Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Rastjerivači (strašila) za ptice

Pitate se kako se riješiti ptica? Kako otjerati golubove sa vaše terase? Kako se zaštititi od vrana? Predstavljamo rješenje!                                                      

Strašila - starinski način za rastjerivanje ptica u njivama ali i dalje efikasan. Možete ga sami napraviti ili kupiti gotovo strašilo. U jarkim bojama i zanimljivog izgleda predstavlja lijep dodatak svakoj bašti. Baloni strašila imaju upadljive oči i velika usta koja podsjećaju na grabljivice i namijenjeni su za plašenje ptica kojima smeta svjetlucavost i neobičan dizajn. Pokretanje strašila prilikom najblažeg vjetra simulira pticu predatora koja plaši ptice. Plastične imitacije grabljivica se mogu zakačiti na drveće ili zgrade pomoću konopca koji se dobija u paketu. Pojavom zastrašuju golubove, vrane, laste, vrapce i ostale ptice i ne dozvoljavaju im da se gnijezde u blizini.                   

                                                                                                            

Traka za plašenje ptica je jednostavan i efikasan način rastjerivanja ptica. Hologramska traka na suncu reflektuje zasljepljujući odsjaj i proizvodi zvuk kada se viori na vjetru i na taj nčin dezorjentiše i iritira ptice. Štapići strašila protiv ptica rade na taj način što se rotiraju pomoću vjetra, što zbunjuje i obeshrabruje ptice od slijetanja. U pakovanju se dobijaju 3 komada različite boje. Šiljci predstavljaju igličastu zaštitu izgradjenu od nerđajućeg čelika. Iglice su savitljive i zastupljene na vrhu, tako da predstavljaju mehaničku prepreku za ptice, blago ih odgurujući od površine na kojoj su šiljci postavljeni i tako u potpunosti onemogućavaju njihovo pristajanje, zadržavanje i gniježđenje. Iglice ne ozleđuju ptice, nego ih samo odvraćaju od namjere, a na kraju primoravaju da zauvijek promijene mjesto slijetanja i zadržavanja.  Scarybird – leteće strašilo, koje u svom letu oponaša pticu grabljivicu. Sistem čini zmaj pričvršćen na vrhu gibljivog teleskopskog štapa visine 6 ili 9m. Centar sistema je ptica u obliku predatora koja se nepravilno i asimetrično njiše na vrhu štapa mijenjajući visinu i brzinu koristeći i najmanji povjetarac od svega 2 km/h.

Za sve potrebne informaije i savjete, možete se obratiti na 8 lokacija u 11 maloprodajnih objekata Vrtnih centara Kalia.

mr zaštite bilja Dragana Pavlović