Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

JESENJA SJETVA POVRĆA

Sa dolaskom hladnijih jesenjih dana možete sijati povrće u svom vrtu. Jesenja sjetva se obavlja kad su zemljište i plastenici slobodni od drugih usjeva, a plodovi se beru prije proljećne sjetve.

Ovo su biljke koje vole zimu i koje možete gajiti u ovom vremenskom periodu:             

                                    
Sjemenski luk - bijeli i crni se sije na isti način - u propusno i dobro pripremljeno zemljište od sredine oktobra pa nadalje. Sadi se u međurednom razmaku 15-20cm, razmak izmedju biljaka 5-10cm i na dubinu 2-3cm.

Bijeli luk (allium sativum L) - ili češnjak ozimi. Nije zahtjevna biljka i jednostavno se gaji. U proljeće daje vegetativnu masu, a kasnije i lukovicu. Spreman je za branje kad boja stabljike pređe iz zelene u smeđu.
Crni luk (allium cepa L) - jedna od najrasporstranjenijih povrtarskih kultura. Biljka otporna na hladnoću i dobro podnosi širok raspon temperatura. Sjeme klija na 2-3*C. Tokom zime biljka će se ukorijeniti i pripremiti za prezimljavanje. Najcesce se koriste glavice, ali je popularan i kad se bere u ranoj fazi odnosno kad se koristi kao mladi luk za salate.
Luk srebrenjak - se koristi za proizvodnju mladog luka (u zelenom stanju) i zrelih lukovica. Može se sijati i gušće od oubičajenog zbog sukcesivnog čupanja mladog luka. Lukovice prispijevaju u junu i mogu se čuvati kratko - mjesec ili dva u suvom prostoru, a u hladnjačama znatno duže.

Salata (lactuca sativa L) - To je biljka koja voli vlagu, podnosi nisku temperaturu, idealna za plastenike. Možete je saditi direktno iz sjemena ili sadnicama. Saditi je možete na svakih 10-15 dana i tako obezbijediti kontinuiranu berbu. Sade se na razmaku 20-30cm u zavisnosti od veličine glavice, a u redu 20-35cm.

Mrkvu (daucus carota l.) - je dobro sijati u staklenicima i plastenicima da je niske temperature ne bi oštetile. Sije se u međurednom razmaku 20-30cm i na dubini od oko 1,5cm. Kad malo poraste obavezno uradite proređivanje biljaka na 5-10cm razmaka.

Peršun (petroselinum crispum) - Se sadi na isti način kao i mrkva. Dodatno, dobra stvar je i ta što peršun možete gajiti kao saksijsku biljku na terasama ili kao sobnu biljku. Na ovaj način mozete ovu aromaticnu začinsku biljku imati uvijek u svježem stanju.

Motivalac (valerianelle locusta L.) - Poznata je još i kao poljska salata - koristi se u svježem stanju zimi i u rano proljeće. Razmak između redova je 15-20cm, proređivanje se vrši kada biljka ima razvijena 2-3 lista na razmak 7-10cm.

Pastrnak (pastinaca sativa) - je ljekovita biljka koja se gaji kao začin i povrće. Jestivi su i listovi i korijen. Gajenje je jednostavno i bez problema prezimi. Sije se u međurednom razmaku na 20-30cm, razmak između biljaka 15cm na dubini od 2-3cm.

                                                         

Za uspješno gajenje ovih biljaka je potrebno obezbijediti određene uslove. Zemljište treba dobro pripremiti za sjetvu, prekopati, očistiti od korova, dobro pođubriti. Polozaj vrta bi trebalo da omogućava dobru propustljivost, s obzirom da vlaga isparava slabijim intezitetom u ovom periodu.

Veliki izbor zimskih sorti povrća, kvalitetno i deklarisano sjeme proizvođača "Semenarna" Ljubljana možete naći u našim Vrtnim centrima.

Rada Radošević, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Pljevlja