Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Efikasna borba sa kućnim insektima

Ako ste već objavili rat, onda izaberite pravo oružje!
Svi kućni insekti odavno predstavljaju noćnu moru za sve ukućane. Na tržistu se mogu naći razna sredstva za njihovo suzbijanje. Sva ta sredstva su manje ili više efikasna i uglavnom se sve svodi na par aktivnih materija na koje insekti već postaju otporni.

Neka sredstva su i prilično zahtjevna za njihovu primjenu (pripremanje rastvora, korištenje pumpi i maski kao i napuštanje prostorija na nekoliko sati nakon primjene ).

Od nedavno se na našem tržištu pojavio gel u raznim pakovanjima ruskog proizvođača "dezprom". Gel uvodi dokazanu snagu i pouzdanost fipronila - poznatog sastojka u profesionalnom sredstvu za suzbijanje *buba švaba*-Blatta orientalis, *buba rusa*- Blatela germanica, crnih livadskih mrava - Lasius niger, žutih livadskih mrava - Lasius flavus i drugih mrava iz podfamilije formicinae.

                                                                

Nanosi se otprilike 1 kapljica na svakih 30-tak cm. Površina gdje se nanosi mora biti suva, neupijajuca i lako dostupna insektima. Kao insekticid iz grupe fenilpirazola, fipronil je izuzetno jako sredstvo koje oštećuje centralni nervni sistem insekata. Za razliku od organofosfata i piretroida (koji se uobičajeno koriste), fipronil smanjuje povremeno inhibiranje električnih impulsa i dovodi do uginuća zbog nekontrolisane aktivnosti centralnog nervnog sistema. To ga čini posebno interesantnim jer smanjuje mogućnost rezistentnosti kod insekata.

Fipronil koristi prirodne obrasce hranjenja kolonija insekata. To je i razlog zašto je koncentracija fipronila mala 0,05%. Ona osigurava da mravi i ostali insekti koji konzumiraju gel prežive dovoljno dugo (12 - 24 sata) da razdijele mednu rosu po cijelom leglu zahvaljujući međusobnom dijeljenju hrane od usta do usta. Odrasle jedinke, larve i kraljica umiru bez izuzetka čak i nakon uzimanja malih doza što moze dovesti do uništavanja cijele kolonije za 10-14 dana.

Gel dolazi u već spremnom obliku i u praktičnom pakovanju (špric i posebne bočice) tako da se može jednostavno i precizno primijeniti na zaraženim područjima bez korištenja dodatne opreme tj. prljanja ruku. S obzirom da ne izaziva iritacije te da ima vrlo nisku dozu toksičnosti za sve toplokrvne životinje i da ga nije opasno udisati posebno je siguran za profesionalnu upotrebu na osjetljivim lokacijama u blizini ljudi i kućnih ljubimaca. Sve ove osobine ga svrstavaju u jedno od ekološki najodgovornijih sredstava za suzbijanje mrava i ostalih insekata.

Za sve dodatne savjete ne ustručavajte se da kontaktirate stručnu službu Vrtnih centara KALIA.

Autor:
Boris Malidžan, dipl.ing.agronomije
Poljoprivredna apoteka KALIA Gintaš