Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Oprez - Mogućnost pojave gljivičnih oboljenja kod biljaka

Naš sajt praktikuje da vas upozori na opasnosti po vaše zasade kako bi zajednički preskočili  sve zamke koje nekada priroda nemilosrdno sprema, a mi, ako smo nedovoljno informisani pretrpimo velike štete, a ogromni trud koji zahtijeva svaka poljoprivredna djelatnost nerijetko padne u vodu. Upozoricemo i ovoga puta šta će se dešavati.

Drastičan pad temperature praćen visokom vlažnošću aktiviraće postojeća gljivična oboljenja i prouzrokovati nova. Postojeća zaštita se mora intenzivirati i unaprijediti. Pomenuti vremenski uslovi skraćuju vremenski period zaštite već upotrijebljenih zaštitnih sredstava i postaje neophodno da se zaštita intenzivira i unaprijedi. U ovakvim uslovima još je potrebnije nego obično svakodnevno pratiti zasade jer se promjene mogu desiti i na dnevnom nivou. To važi čak i za proizvodnju u zatvorenom prostoru i tu se pri značajnom padu temperature i povećanju vlažnosti vazduha praktikuje smanjenje navodnjavanja i povećavanje provjetravanja.

I kod voća i povrća će se javiti ili aktivirati plamenjača, monilija, trulež ploda, crna pjegavost i niz drugih oboljenja. U povrtarstvu posebno može stradati krompir i paradajz od plamenjače, niz kultura od raznih tipova truleži a u voćarstvu posebno jagodičasto voće (jagoda, malina, kupina) gdje će se sigurno javiti trulež ploda.

Plamenjača je i dobila ime zato što se širi brzo poput plamena, a i ostala gljivična oboljenja su podmukla i brza i najbolji vid zaštite je naravno prevencija. Ipak imajući u vidu vremenske faktore, moramo biti svjesni da oboljenja u tragovima već postoje, pa sada treba preferirati sredstva sa protektivnim dejstvom. U povrtarstvu Ridomil, Acrobat, Alijansa, Vokal, Equation, itd, a u voćarstvu Signum, Swich, Zato, Stroby i niz drugih. Treba napomenuti da se u ovakvim vremenskim uslovima zaštitno dejstvo fungicida značajno smanjuje što često zavara i najiskusnije proizvodjače.

Uopšte u biljnom svijetu blizu 90% oboljenja čine gljivična oboljenja, uslovi postoje a naše je da branimo i odbranimo naše zasade. Ovo su najbolji uslovi za razvoj gljivičnih oboljenja, ali su pogodovali i našim žednim zasadima tako da imamo motiv više da ih sačuvamo i uberemo plodove velikog odricanja i truda koji svaki poljoprivredni posao zahtijeva.

Stručna služba vrtnih centara Kalia vam stoji na raspolaganju i sposobna je da u koordinaciji sa vama odgovori i ovom izazovu.

Autor:
Miloš Guberinić, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Berane