Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Kalcijum u ishrani biljaka

Kalcijum (Ca) je poslije kalijuma, najzastupljeniji metal u biljkama. Njegova koncentracija je znatno niža od kalijuma. Najviše ga ima u listovima i stablu. Raspodjela kalcijuma u tkivima biljaka dosta varira u zavisnosti od njegove koncentracije u zemljišnom rastvoru. Kalcijum je u biljkama slabo pokretljiv,  pa je neophodno da biljke budu njime snadbjevene tokom cijele vegetacije u dovoljnoj mjeri.

Kalcijum (Ca) stimuliše razvoj korjenovih dlačica i rast čitavog korjenovog sistema. Neophodan je za normalan rast listova.

Uloga kalcijuma u odbrani biljaka od bolesti je velika. Poslije azota (N), kalcijum najviše utiče na pojavu i razvoj bolesti. Osim što utiče na prinos i kvalitet, primjenom kalcijuma smanjuje se razvoj bolesti povrća. Dokazano je da kalcijum sprečava razvoj bolesti time što smanjuje osjetljivost biljaka prema prouzrokovačima bolesti. Tako npr. dobro opskrbljena paprika kalcijum-sulfatom teško može oboljeti od sive truleži (botrytis cinerea), koja je masovna pojava. Ove godine u zetskoj ravnici kalcijum-nitrat će drastično smanjiti pojavu pepelnice na paradajzu i trulež korjena šargarepe. Ishrana kalcijumom značajno smanjuje trulež korijena krastavca i suvu trulež istog. Dodavanje kalcijuma u prihrani naročito na pjeskovitim zemljištima grube strukture je korisna jer smanjuje bolesti i povećava prinos.

Kod krompira intenzitet pojave mrke truleži (erwinia) je mnogo manji ili skoro zanemarljiv,  ukoliko su krtole dobro obezbijeđene kalcijumom. Bolesti krtola u skladištima su u direktnoj vezi sa koncentracijom kalcijuma u njima. Ogledi su pokazali da je kalcijum nitrat efikasniji od bilo kog drugog oblika kalcijuma.

Simptomi “gorkih pjega” na plodovima jabuke javljaju se usled nedostatka kalcijuma. Ulegnuće epidermisa na plodovima paprike, paradajza, lubenice, krastavca javlja se usled nedostatka kalcijuma. Česta pojava nedostatka kalcijuma (Ca) je i na unutrašnjim listovima kod salate, pošto je slabo pokretljiv, stariji listovi su obično zelene boje. 

Aplikacijom  kalcijuma (Ca) u travnjacima, dobijamo ljepšu boju i bolji kvalitet travnjaka. U Vrtnim centrima "Kalia" možete naći izuzetno kvalitetan i cjenovno povoljan kalcijum-nitrat najpoznatijeg svjetskog proizvođača - YARA.

Za bolji i kvalitetniji prinos, manje bolesti i uz minimalna ulaganja biljke opskrbite biljke dovoljnom količinom kalcijuma. S obzirom na to da je kalcijum u biljci slabo pokretan i dosta se sporo i slabo premješta u plodove u našem asortimanu naći čete i folifertil Ca koji se upotrebljava kao folijarna prihrana tj. prihrana  preko lista. Aplikacija preko lista sprovodi se kada je izrazito vidljiv nedostatak kalcijuma kod biljaka, kada je dovoljno razvijena lisna masa i izvodi se predveče po suvom i mirnijem vremenu. Ne preporučuje se tretiranje u vrijeme intezivnog isijavanja sunca i visokih temperatura. 

Literatura:

* Govor biljaka - Dr. Marko Injac
* Praktična iskustva - potpisanog autora

Autor:
Batrić Dedović dipl.ing.agronomije 
Vrtni centar KALIA Podgorica