Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Zašto volimo sukulente?

Sukulente su biljke koje čuvaju vodu u svojim velikim i nabreklim mesnatim listovima. Listovi ovih biljaka imaju zaštitni sloj koji čuva vlagu, sto im omogućava da prežive u okruženju u kom druge biljke ne mogu. Ako ste početnik u gajenju cvijeća, ako nemate dovoljno vremena ili ste često odsutni a želite da oplemenite vaš životni, poslovni ili kancelarijski prostor, sukulente su biljke koje se veoma lako gaje i veoma su skromne u svojim zahtjevima u odnosu na zalivanje, prihranjivanje i presadjivanje biljaka. 

Veoma su dekorativne, za neke od njih vlada uvjerenje da donose sreću i novac, a neke su ipak veoma ljekovite. Zajedničko za sve njih je da traže sličan sastav substrata, a to je mjesavina: pijeska-40%, humusa, šljunka ili perlita za drenažu-20% i ostatak humusa. Prihranjivanje se vrši samo u toku vegetacije i to blagim đubrivima jednom u par nedelja, zalivanje jednom mjesečno u toku mirovanja dok u toku vegetacije imaju različite zahtjeve prema zalivanju, ali uvijek voditi računa da se zemlja dobro prosuši izmedju dva zalivanja. Zalivaju se odstajalom vodom sobne temperature, najbolje kratkotrajnim uranjanjem saksije u vodu. Saksije u kojima se gaje moraju imati otvor za drenažu. Otporne su na štetočine i skoro jedina opasnost im je pretjerano zalivanje kad može doći do truljenja korijenovog sistema.

Zamija - (Zamioculcas zamiifolia) - iz ove porodice spada u veoma popularne i rado gajene sobne biljke. Vodi porijeklo iz istočne Afrike, biljka može da naraste do jednog metra u visinu. Ima mesnate, sjajne, glatke zelene listove koji pomalo izgledaju vještački, a to je ujedno i najčešće pitanje koje dobijamo od naših kupaca koji nisu dobri poznavaoci sobnih biljaka - da li je "pravo"?  Zahtijeva malo pažnje i kako kažu - biljka koja voli da je zaboravite. Ne voli direktnu sunčevu svjetlost, naprotiv uspijeva na relativno tamnim mjestima. Ako listovi počnu da žute prvo na šta treba obratiti pažnju je vlažnost, zemlja treba da se skroz prosuši između dva zalivanja, a onda i na količinu svjetlosti. Dobro uspijeva i u zemlji sa dosta humusa, vazno je da je zemlja porozna i da lako propušta vlagu. Presađivanje se vrši tek kad se saksija deformiše skoro do pucanja. Temperatura ne bi smjela biti niža od 10`C, a optimalna je 20-25`C. Za ovu biljku vlada uvjerenje da donosi sreću i novac. Treba obratiti pažnju na to da je biljka otrovna u slučaju gutanja nekog njenog dijela, pa je zbog toga preporučivo držati van domašaja djece i nakon dodira prati ruke.

                                                               

Sanseverija - (Sanseveria) - je biljka koja potiče iz Latinske Amerike. Ima mesnate uspravne dugačke listove koji se zavisno od vrste razlikuju po boji i šarama. Dugovječna biljka koja ne zahtijeva nikakvu posebnu njegu. Ne treba je izlagati direktnoj sunčevoj svjetlosti, u protivnom dekorativna boja listova će biti slabije izražena. Uspijeva u sjenci i polusjenci. Ne smeta joj ni suv vazduh, pa može bez problema da stoji i pored radijatora. Zalivanje kao i kod svih biljaka iz ove porodice je rijetko, tek kada se zemlja između dva zalivanja dobro prosuši. U fazi mirovanja jednom mjesečno, a u toku vegetacije malo češće. Može veoma lijepo da uspijeva i u običnoj baštenskoj zemlji, presađuje se tek kad joj saksija postane premala i obavezno u proljeće. Optimalna temperatura za gajenje 15-25`C.

                                                               

Krasula - (Crassula ovata) - ili Japansko drvo. Potiče iz Juzne Afrike. Listovi su joj mesnati sjajni, podsjećaju na kovanicu novca, za nju u narodu vlada uvjerenje da donosi novac u kuću u kojoj se gaji. Još jedna biljka koja nije zahtjevna za gajenje. Može se gajiti i kao balkonska biljka ali nikako izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti. Može se povremeno orezivati da se dobije gušća krošnja. Do sušenja i opadanja listova dolazi zbog pretjeranog zalivanja. Znači zimi veoma rijetko, ljeti malo češće. Opalo lišće treba ukloniti iz saksije. Ne zahtijeva veliku saksiju ali će se i u većoj saksiji veoma lijepo širiti. Temperatura za gajenje ne smije pasti ispod 10`C, a optimalna za je 18-24`C.

                                                               

Havortija(Haworthia) - potiče iz južne Afrike - popularni mini sukulent raznovrsnih boja i oblika listova koji su skupljeni u gusto zbijenu rozetu koja liči na cvijet. Podsjecaju na mini aloju. Boja listova i njihova veličina čine ujedno i glavnu razliku izmedju ovih biljaka. Boja se kreće od različitih nijansi zelene, crvene, braon, a listovi imaju na sebi zelenkaste ili bijele tačke, ispupčenja, pruge. Cvjetovi su skoro nevidljivi, a cvjeta u proljeće i ljeto. Može se gajiti i kao balkonska biljka ali ne podnosi direktnu sunčevu svjetlost jer tada listovi dobijaju crvenkastu boju. Podnosi toplotu i sušu, ali nikako pretjeranu vlažnost, voda se nikako ne smije zadržavati u rozeti da ne bi došlo do propadanja biljke. U toku vegetacije ljeti može se češće zalivati, ali obavezno prosušivati između zalivanja. Presađuje se jednom u dvije godine a prebujne biljke možete podijeliti. Minimalna temperatura 10`C. Naročito je pogodna za gajenje u grupama i kombinovanje u manjim prostorima.

                                                              


Aloja vera - (Aloe Vera) - Postoji veliki broj vrsta ove biljke koje se kreću od niskih pa do onih poput drveća. U našim uslovima se gaji kao sobna biljka 50-60cm visine. Rozeta je sastavljena od velikih, na vrhu zašiljenih a po obodu nazubljenih listova. U rozeti se ne smije zadržavati voda. Cvijet je dekorativna cvast na vrhu crvene ili žute boje. Voli sunčane položaje ili blago u hladovini pa se može gajiti i kao balkonska biljka. Ljeti se zaliva češće i dobro podnosi suv i vruć vazduh. Sa dolaskom hladnog vremena se unosi u zatvorene prostorije. Temperatura gajenja ne smije pasti ispod 5`C. Presađuje se u plitke i široke saksije svake druge godine. Vodeća biljka među ljekovitim biljkama s tim da se u medicinske svrhe koristi biljka starija od dvije godine.

                                                             

Sukulente - savršene za kombinovanje u prostorijama različitih namjena i veličine, jos lakši za održavanje. Zato, dođite u vrtne ventre Kalia, i zajedno ćemo odabrati pravu biljku za Vas.

Rada Radošević, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Pljevlja