Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Yucca (Drvo života)

 Ukoliko želimo da nam prostor u kući, stanu ili na radnom mjestu bude prijatni, ljepši i opušteni uzgajaćemo cvijeće i brinuti jedni o drugima. Nije dovoljno samo živjeti, potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća.

Drvo zivota (lat.naziv Yucca) je cvijet koji najzastupljeni u našim domovima. Zbog vrlo lijepog oblika i velike izdržljivosti drvo života se često koristi kao ukras za stanove, stepeništa, terase. Yuca ima debele stabljike na čijim vrhovima se nalaze rozete sa veoma šiljastim listovima. Može da naraste do 3m ukoliko mu dozvolite, mada ima vrsta koje rastu do čak 12m. Drvo zivota za uspješan napredak zahtijeva dosta svjetlosti, pa treba odabrati što svjetlije mjesto u stanu, ali da nije direktno izložena suncu. Idealna temperatura koja mu odgovara je od 17 do 28 stepeni, zimi može da podnese i niže temperature.

                                                               

Biljka moze da strada ako stoji na neosvijetljenom mjestu, tada listovi počinju da dobijaju žutu boju i opadaju ubrzanim tempom. Tada biljku prebacite na svjetlije mjesto i prestanite sa zalivanjem dok se zemlja ne osuši. Niske temperature tokom zime mogu dosta štete da joj nanesu i da dovedu do uvenuća, zato budite pazljivi i ne ostavljajte je na mjestu ispod 5C. Tokom ljeta je treba zaivati 2 do 3 puta nedjeljno i prihranjivati, dok je zimi dovoljno jednom sedmično bez prihranjivanja. Juka se ne presadjuje često, mlade juke koje napreduju i rastu brže presađuju se svake godine dok veće kroz dvije godine. Bitno je da uvijek da na dnu saksije stavite pijesak ili šljunak zbog drenaže.

Dosljak Vladimir,

Kalija Berane