Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Spatifilium (Spathiphyllum) - biljka za prečišćavanje vazduha

Spatifilum spada u red trenutno najpopularnijih dekorativnih biljaka. To je višegodišnja, sobna biljka koja vodi porijeklo iz Južne Amerike. Relativno je laka za uzgoj.

Karakterišu je dugi, sjajni, zeleni listovi, koji mogu biti dužine 30-50cm. Ova biljka i kad nije u cvijetu, jako je dekorativna. Cvjeta veoma dugo (i po dva-tri mjeseca), bijelim cvijetom u obliku klasa. Kada potpuno precvjeta, potrebno je odrezati cijelu stabljiku, kako bi se nastavilo nesmetano dalje cvjetanje.

Nema velike zahtjeve za svjetlošću: odlično podnosi polusjenku. Najbolje mu odgovara da saksija bude smještena na udaljenosti od prozora nekih 2metra. Previše svijetla mu nikako ne odgovara, jer može doći do pojave raznih bolesti-npr. da žuti list ili da se stvaraju braon fleke na rubu lista. Ukoliko dođe do toga, dmah ga treba prebaciti na neko sjenovitije mjesto. Po svojoj prirodi, Spatifilum voli vlažan vazduh. U toku ljetnjih mjeseci neophodno ga je zaliti čak 3 puta nedeljno, dok je zimi dovoljno jednom nedeljno. Odličan pokazatelj da ga treba zaliti su listovi koji će klonuti ka dolje. Može se poptopiti u odstajalu vodu ili da se naspe voda u tanjirić i on sam da „povuče“ koliko mu je dovoljno (15ak minuta, pa prosuti višak vode). Ne smije se ni pretjerivati u zalivanju jer može doći do toga da biljka ne cvjeta. Jako mu prija orošavanje listova, tuširanje, ali pritom moramo biti jako obazrivi da se ne poprska cvijet. S obzirom da je osjetljiv na trulež korijena, korijen ne smije predugo biti u vodi, pa ukoliko počne da vene, obavezno provjeriti da li je korijen vlažan i „gnjecav“.

                                                   

Prihrana se može obavljati tokom cijele godine, 1-2 puta mjesečno (Plantella đubrivo za cvjetajuće biljke, Cvetal, neko vodotopivo đubrivo, npr.Ferticare 14-11-25). Spatifilum voli ujednačenu temperaturu koja ne prelazi 25C. Zimi se ne bi smjela spustiti ispod 16-17C. Tokom zime biljku treba odmaći od vrata koja se često otvaraju, zbog promaje. Presađivanje se vrši uglavnom u proljeće, mart ili april i to kada biljka preraste postojeću saksiju i kada nije u cvijetu. Mora se voditi računa da se ne presađuje u puno veću saksiju. Razmnožava se dijeljenjem busena ili mladih bočnih izdanaka. Optimalno vrijeme za razmnožavanje je kada biljka završi cvjetanje, u periodu mirovanja. Spatifilum nije pretjerano osjetljiv na bolesti i štetočine. Može se dogoditi da ga napadnu neki insekti, poput lisnih vaši, pa je neophodno redovno kontrolisati listove.

Ova atraktivna i dekorativna biljka je nezaobilazna gotovo u svim domovima, kao i našim objektima i to ne bez razloga spada u najbolje prirodne, biljne prečišćivače vazduha, pa je veoma poželjan „stnovnik“ i u radnom prostoru. Takođe, postoji vjerovanje da ova biljka ženama, djevojkama donosi sreću, pa otuda i sinonimi za nju.

Sinonimi: sobna kala, ženska sreća, djevojačka sreća...

 

Marija Stevanović, Belma Demirović

Vrtni Centar Kalia Danilovgrad