Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Sanseverija (Sanseveria)

Sanseverija je višegodišnja biljka koja pripada familiji Agava. Veoma je otporna dekorativna biljka i laka za održavanje. Vodi porijeklo iz Afrike i Indije.

Ima listove koji su kopljasti, šiljasti na vrhu, ravni ili cilindrični i vrlo su dugački; formiraju gustu rozetu. Gaji se veliki broj kultivara, među kojima su najtraženije je Sansevieria Cylindrica, S.Laurentii,... Listovi mogu dostići dužinu 70-90cm, tamno zelene su boje, prošarani žuto-zelenim prugama. Što se tiče svjetlosti, najbolje uspijeva na svijetlom mjestu, ali da nije izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti. Dobro podnosi i polusjenku ili sjenku, ali u tom slučaju šare će biti manje izraženije.

                                                                  

Ovu biljku, poželjno je zalivati jednom mjesečno tokom zimskih mjeseci, dok se tokom proljeća i ljeta zaliva svakih 15ak dana. Ne treba je zalivati između listova, tj.sabljica, jer može doći do truljenja i propadanja. Može se povremeno vlažnom krpom prebrisati prašina sa biljke; ne voli vlažnost iz vazduha, tako da orošavanje biljke ne dolazi u obzir! Prihrana se može vršiti u toku ljetnjih mjeseci jednom mjesečno (Plantella za zelene biljke ili neko drugo tečno mineralno đubrivo), dok joj u toku zime prihrana nije potrebna.

Optimalna temperatura za gajenje Sanseverije se kreće 18-20stepeni. Hladnoću ne podnosi nikako; temperatra niža od 10C može uzrokovati propadanje biljke. Presađivanje se vrši svake 3-4godine i to kada postojeća saksija postane mala. Mlade biljke uopšte ne treba presađivati. S obzirom da ima veoma mali korijen, najviše joj odgovaraju saksije koje su pliće a šire. Može se razmnožavati reznicama, u proljeće.  Što se tiče bolesti, relativno je otporna biljka. Moguća je pojava pjegavosti lista-u tom slučaju list obavezno odsijeći ispod oboljelog mjesta. Životni vijek ove biljke je dosta dug, nekoliko desetina godina, posebno ako ima odgovarajuću njegu.

                                                                  

Zbog svih navedenih osobina koje posjeduje, ovu biljku preporučujemo za gajenje u kući, kao i u Vašim kancelarijama. Ovu, kao i ostale varijetete ove biljke, možete naći u svim našim Vrtnim Centrima širom Crne Gore. Sinonimi: Indijsko pero, Sabljica, Svekrvin jezik...

Marija Stevanović, Belma Demirović

Vrtni Centar Kalia Danilovgrad