Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Ljekovita svojstva Ehinacee

 Ehinacea (E.Purpurea) pripada porodici glavočika. Potiče iz Sjeverne Amerike. Osnovno obilježje ove biljke su krupne glavičaste cvasti i sjeme. Ima šuplju stabljiku visine od 50 do 100 centimetara.

Uski, duguljasti listovi su prekriveni sitnim dlačicama. Zavisno od klime cvjeta od maja do kraja septembra(ružičastim cvijetom), čak i polovine oktobra. Biljka Ehinacea spada u najpopularnije travke za jačanje imuniteta, sprečavanje i ublažavanje prehlade, gripa i sličnih oboljenja. Zato se preporučuje tokom zime kao dobra preventiva. Poznavaoci narodne medicine Ehinaceu smatraju izuzetno snažnom i djelotvornom biljkom u liječenju mnogih bolesti. Vrlo je ljekovita biljka, kako nadzemni tako i podzemni dio biljke. Stimuliše imuni sistem. Prirodan je antibiotik koji podiže imunitet, naročito kod djece (sirupi, čajevi, tinkture, tablete, sokovi,...). Smatra se da ima i blagotvorno dejstvo u liječenju kancera.

                                               

Odgovara joj sunčana pozicija, mada može i polusjena. Ukoliko se sadi u bašti, mora se saditi na razmaku 40-50cm. Odgovara joj suvlja zemlja; nije ljubitelj prevelike vlage. Tokom vegetacije može se obezbijediti više vode, ali se između dva zalivanja mora dobro isušiti. Voli neutralan pH, ali može tolerisati i nešto kiselije tlo.

Stevanović Marija, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad