Skip to main content

VRTNI CENTRI KALIA

MJESTA GDJE ĆETE PRONAĆI SVE ŠTO JE POTREBNO ZA VAŠ DOM, VRT ILI POLJOPRIVREDNO IMANJE!

Proljećne lukovice cvijeća

U sve vrtne centre „KALIA“ stigla je nova isporuka proljećnih lukovica. U predstojećem periodu (od februara do maja) sade se proljećne lukovice koje cvjetaju od početka ljeta do kasne jeseni. U našem asortimanu mogu se naći sledeće vrste: ljiljani, ranunculus, dalije, gladiole, kane, irisi, astilbe, kale, agapantuse, hoste itd.).

Proljećne lukovice najbolje je saditi kada prođe opasnost od mrazeva. Poželjno je poštovati vrijeme sađenja jer lukovice imaju svoj razvojni ciklus koji mnogo zavisi od spoljašnje temperature. Za dobar razvoj korijena potrebna je prozračna i umjereno vlažna zemlja. Treba ih posaditi na sunčanom mjestu. Dubina sadnje ljetnjih lukovica zavisi od vrste (dalije i begonije se sade neposredno ispod površine, dok se npr. gladiole sade na većoj dubini). Opšte je pravilo da se lukovice sade na 2-3 puta većoj dubini od visine lukovice. Razmak između istih varira, od nekih 10-ak cm do 40cm.

Lukovice odlično rastu na osunčanom mjestu ili eventualno u djelimičnoj hladovini. Dobra drenaža je važna za većinu lukovica, pa treba izbjegavati sađenje na vlažnim mjestima gdje se zadržava voda tokom kišnih perioda. Dodatno zalivanje je potrebno tokom sušnih perioda u toku ljeta. Prilikom sadnje ne preporučuje se dodavanje stajnjaka, već neko kompleksno mineralno djubrivo npr. YARA 7-12-25 ili YARA 7-20-28 ili posebno đubrivo za lukovice. Za razvoj korijena, biljkama je neophodan fosfor, tako da možemo dodati organsko đubrivo bogato tim elementom.

PAŽLJIVO BIRAJTE LUKOVICE !!!

                                                 

U kvalitetu i veličini lukovica koje se pojavljuju na tržištu postoje znatne razlike, pa zato svaku lukovicu prije kupovine pažljivo pregledajte. Lukovice odaberite prema uslovima mjesta za njihovu sadnju jer mnoge od njih vole osunčana mjesta, a drugima ipak odgovara sjenovit ili polu-sjenovit položaj. Pri njihovom izboru vodite računa da budu zdrave i čvrste i da nemaju mekanih mjesta, znakova bolesti ili oštećenja od insekata. Povedite računa i o veličini jer lukovice koje su manje nego što je uobičajeno za određenu vrstu neće cvjetati u prvoj godini.

Dakle, u pripremi vašeg proljećnog vrta, neizostavne su lukovice cvijeća koje možete naći u svim "Kalijama". Posjetite naše vrtne centre i naši agronomi pomoćiće Vam u odabiru pravih lukovica za Vaš vrt. Dobrodošli!

Marija Stevanović, dipl.ing.agronomije
Vrtni centar KALIA Danilovgrad